Pregătiți-vă de Taifas. O săptămână de film și cultură balcanică, la Timișoara / PROGRAM

taifas

Începe Festivalul de Film și Cultură Balcanică – Taifas. Prima ediție, „Noi începuturi / New Beginnings”, va avea loc în perioada 5 – 12 noiembrie și programează, la Cinema Victoria, cele mai recente producții balcanice ale anului.

Festivalul Taifas este rezultatul colaborării dintre Asociația Culturală Contrasens și Bad Unicorn și prezintă o selecție diversă de filme, oferind spectatorilor oportunitatea de a explora o varietate de genuri. Filmul din deschidere – Embryo Larva Butterfly, în regia lui Kyros Papavassiliou (2023) – rulează luni, 6 noiembrie, ora 18, la Cinema Victoria Timișoara. Proiecția va fi urmată de un Q&A cu actorul din rolul principal, Christos Sougaris.

Printre cele 14 filme care vor putea fi vizionate se numără propunerile Croației și Albaniei pentru Premiile Oscar – Safe Place (r. Juraj Lerotic) și A Cup of Coffee and New Shoes On (r. Gentian Koçi), filmul din competiția Sarajevo Film Festival – Balada (r. Aida Begic), cel mai bun film de debut la Pula Film Festival – Carbide (r. Josip Žuvan), producția unuia dintre cei mai cunoscuți documentariști din Bulgaria, Tonislav Hristov – The Good Driver, cel mai bun film din competiția London Sci-Fi Film Festival – Once Upon a Time in the Future: 2121 (r. Serpil Altın), animația White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó) – nominalizată la European Film Awards pentru cea mai bună animație a anului.

Evenimente conexe

Printre evenimentele conexe se numără un Disko Party Balkanic cu Ligia Keșișian (11 noiembrie, ora 22, la Nemesis Art Club), unde publicul va fi energizat cu sunete din Balcani, America Latină și Orient.

Tot sâmbătă (11 noiembrie, ora 17), la HEI – House of European Institues – Bastion, va avea loc evenimentul „How to talk about memory and trauma through film”, care urmărește potențialul cinematografiei în abordarea traumei și a memoriei.

În 14 noiembrie, la ora 18,30, la Librăria La Două Bufnițe, va avea loc o a doua întâlnire cu scriitorii Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu și Adrian Schiop, care timp de o lună, în cadrul rezidenței literare Taifas, au stat în Timișoara și au scris despre viziunea lor asupra culturii balcanice. În cadrul festivalului va avea loc și un simpozion de educație prin film. Simpozionul invită la o masă rotundă profesori și educatori din Timișoara și din județul Timiș să împărtășească experiențe și strategii didactice, pentru a se familiariza cu resursele dezvoltate de Asociația Culturală Contrasens și a le utiliza în planul didactic.

Biletele la film pot fi cumpărat online de pe site-ul taifasfestival.ro sau de pe site-ul Cinema Victoria Timișoara. De asemenea, cinefilii beneficiază de o reducere: la 7 bilete adăugate în coș, vor achita doar 5.

PROGRAM

Luni, 6 noiembrie

ora 18 – Embryo Larva Butterfly / Grecia, Cipru / dramă / regia: Kyros Papavassiliou
ora 20,30 – Safe Place / Croația / dramă /regia: Juraj Lerotic

Marți, 7 noiembrie

ora 18 – A Cup of Coffee and New Shoes On / Albania, Grecia, Kosovo, Portugalia / dramă / regia: Gentian Koci
ora 20,30 – Balada /Bosnia și Herțegovina / dramă / regia: Aida Begic

Miercuri, 8 noiembrie

ora 18 – The Summer of 91 / Slovenia / documentar / regia: Ziga Virc
ora 20,30 – Carbide / Croația, Srbia / dramă / regia: Josip Zuvan

Joi, 9 noiembrie

ora 18 – The Good Driver / Bulgaria, Finlanda, Suedia / dramă / regia: Tonislav Hristov
ora 20,30 – Once upon a time in the future: 2121 / Turcia / dramă, SF / regia: Serpil Altin

Vineri, 10 noiembrie

ora 18 – White Plastic Sky / Ungaria, Slovacia / animație, dramă / regia: Tibor Banoczki, Sarolta Szabo
ora 20,30 – Pelican / Croația, Portugalia / dramă / regia: Filip Herakovic

Sâmbătă, 11 noiembrie

ora 18 – Have You Seen This Woman? / Serbia, Croația / dramă / regia: Dusan Zoric, Matija Gluscevic
ora 20,30 – Almost Entirely a Disaster / Turcia / dramă / regia: Umut Subasi

Duminică, 12 noiembrie

ora 18 – Lost Country / Serbia, Franța, Croația, Luxemburg / dramă / regia: Vladimir Perisic
ora 20,30 – Europa / Albania, Austria, UK / dramă / regia: Sudabeh Mortezai

About Post Author