Povestea morilor de apă din Banat ajunge la Budapesta și la Szeged

mori de apă

Morile de apă din Banat duc cu ele peste timp istoria unor oameni și a unor tradiții care, dacă nu sunt îngrijite, se vor pierde. Cei de la Acasă în Banat caută aceste povești și le transmit mai departe, într-un efort pentru neuitare. Din acest demers face parte și expoziția care va fi deschisă, în scurt timp, la Budapesta.

Asociația Acasă în Banat și Institutul Cultural Român de la Budapesta vor vernisa, în 19 martie, în capitala Ungariei, expoziția „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș Severin”.

„În toată Europa, morile sunt de mare interes pentru pasionații de istorie, etnografie și turism rural. Vrem să prezentăm morile Banatului și în afara României. Așadar, în Budapesta, îi invităm pe vecinii maghiari să le descopere. În același timp, vrem să învățăm din experiența lor cu privire la restaurarea și introducerea lor în circuitul turistic”, spune Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În ultimii patru ani, Asociația Acasă în Banat a cartografiat 410 obiective de acest tip din toată regiunea, aflate în diverse stadii de conservare, și a realizat, de asemenea, un volum dedicat morilor din această parte de țară.

Până când rămâne deschisă expoziția

Expoziția va fi deschisă în 19 martie, la ora 19, la Institutul Cultural Român de la Budapesta și va avea și o componentă gastronomică. Oaspeții sunt invitați la o degustare de produse tradiționale din Banat, realizate din diferite tipuri de făină măcinată la moară. Intrarea va fi liberă.

Vor fi prezenți Ioana Anghel, director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, Radu Trifan, cercetător și președintele Asociației Acasă în Banat, Florin Streza, mulinolog, muzeograf și șef de secție la Complexul Muzeal ASTRA Sibiu, și dr. Ozsváth Gábor Dániel, etnograf și antropolog cultural.

Expoziția va rămâne la Institutul Cultural Român de la Budapesta până în 9 aprilie. Din 10 aprilie, ea va fi prezentată la filiala din Szeged a ICR.

About Post Author