Politehnica Timișoara, magnet pentru sute de elevi din toată țara

A opta ediție a evenimentului „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!” a avut succes chiar și în actualele condiții. Sute de elevi au fost curioși să știe cum e viața de politehnist. Au fost opt concursuri, iar câștigătorii pot intra fără examen la facultățile care le-au organizat.

politehnica

Elevii din toată țara au analizat oferta Universității Politehnica, iar unii au putut să-și verifice online cunoștințele, prin participarea la cele opt concursuri naționale organizate de facultăți. Ocupanții locurilor I, II și III se pot înscrie,fără susținerea concursului de admitere, la domeniile din cadrul Universității Politehnica Timișoara în care se înscriu premiile obținute.

La Facultatea de Arhitectură și Urbanism a fost organizată a treia ediție a concursului „Hans Fackelmann”. Rezultatele se vor afisa în data de 10 mai. Vor fi declarați câștigători toți cei care se încadrează, prin punctajul obținut, pe locurile I, II și III, după cum urmează: locul I – 91-100 de puncte; locul II – 81-90 de puncte; locul III – 71-80 de puncte.

Facultatea de Automatică și Calculatoare a organizat tradiționalul concurs IT Engineering Contest (iTEC), în două runde, în etapa finală fiind calificați 30 de elevi. Au fost înscriși participanți din 23 de județe, majoritatea având deja rezultate importante și la alte concursuri de informatică. Au fost oferite un premiu I, trei premii II, două premii III și șapte mențiuni. Cei clasați pe locurile I, II și III pot fi admiși la facultate direct, ca olimpici, iar celor care au obținut mențiuni li se recunoaște nota 10 la proba de matematică.

Etapa finală a concursului național de idei și proiecte în domeniul protecției mediului „Educația Ecologică Salvează Mediul – EcoSmarTim”, ediţia a V-a, organizat de Facultatea de Chimie Industrială și Protecția Mediului, a reunit 61 de proiecte coordonate de 47 profesori și elaborate de 102 elevi, care provin din 41 unități de învățământ liceal din 16 județe.

Facultatea de Construcții a organizat a șasea ediție a concursului „Construcţiile – Tradiţie și Viitor”, desfășurat online. Elevii au avut ocazia să înțeleagă ce înseamnă universul construcțiilor și să trăiască, pentru o zi, experiența de student al facultății. Ei au participat la un curs online cu caracter general despre construcții, care a acoperit cele trei domenii de studiu din cadrul facultății: inginerie civilă, ingineria instalațiilor și inginerie geodezică. Elevii au avut de rezolvat un test online, de tip grilă, pentru verificarea cunoștințelor dobândite în urma cursului și de realizat un eseu cu tema „Construcțiile: Tradiție și Viitor”. La final au fost acordate cinci premii.

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a organizat prima ediție a concursului „Electronica între harware și software”, adresat elevilor de liceu din clasele a XI-a și a XII-a, pasionați de electronică, telecomunicații, robotică, automatizări. Concursul a presupus evaluarea proiectelor realizate de elevi în care au fost dezvoltate subiecte din următoarele arii tematice: aplicații cu microcontrolere, Raspberry Pi sau echivalente, aplicații ce includ senzori, monitorizare, automatizare, aplicații cu circuite electronice și robotică. La final au fost acordate șapte premii: două premii I, două premii II, un premiu III și două mențiuni.

Concursul profesional de idei „Intelligent Electricity Generation IEG-2021”, ediţia a X-a, a fost organizat de Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică. Participanţii au fost elevi de liceu din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, în echipe din aceeaşi clasă sau mixte, de 1 – 5 membri, coordonaţi de profesorii de fizică sau de specialitate, care desfăşoară activităţi didactice.

Liga Studenților din Facultatea de Mecanică, cu suportul cadrelor didactice de la Facultatea de Mecanică, a organizat concursul MecArt 2021, aflat la cea de-a XI-a ediție. Au fost 5 secțiuni: Design și grafică 3D; Mecanică; Fotografie; Desen și pictură; Coding. La finalul concursului au fost oferite 20 de premii, câștigătorii acestora putând fi admiși ca viitori studenți UPT, cu media 10.

De un real succes s-a bucurat și cea de-a V-a ediție a Olimpiadelor Comunicării, organizate de Facultatea de Științe ale Comunicării, la care s-au înscris 160 de elevi. La finalul competiției au fost acordate 12 premii și 12 mențiuni, câte 3 premii și 3 mențiuni la fiecare probă.