Polistirenul și textilele nu se reciclează. Unde și în ce condiții le puteți arunca

polistiren

Aveți haine pe care nu le mai purtați și care nu pot fi donate? Le faceți bucăți mici și le puneți în pubela neagră. Tot acolo trebuie să ajungă și tăvițele de polistiren de la ambalajele alimentare. În niciun caz, spune Retim, nu puneți textile sau polistiren în pubela galbenă.

„Ideal este să evitați pe cât posibil consumul și utilizarea de materiale nereciclabile, însă atunci când acest lucru nu este posibil, aveți grijă unde aruncați deșeurile”, îi sfătuiește Retim pe timișorenii care plătesc pentru ridicarea gunoaielor. Cumpărați, de exemplu, ceva de mâncare, preambalat în magazin, pe o tăviță sau într-o caserolă de polistiren. Polistirenul, explică același Retim, „este unul dintre cele mai răspândite materiale dar și unul dintre cele mai greu de reciclat. La noi în țară există foarte puține companii care procesează acest tip de deșeu. Prin urmare, acest tip de deșeu nu se aruncă la pubela sau sacul galben”.

Dacă puneți ambalajele din polistiren în pubelele galbene,acestea nu vor fi ridicate de mașinile de colectarea de gunoiului. Ele trebuie puse în pubelele negre. Ce se poate arunca acolo? „Tăvițe de carne, caserole pentru mâncare sau ambalaje de polistiren preformat de mici dimensiuni”, explică Retim.

Compania de salubrizare are sfaturi și pentru cei care se întreabă ce pot face cu hainele uzate. În principiu, acestea ar trebui donate sau vândute. „Cumpărați conștient, donați sau vindeți ce nu mai purtați”, spune Retim. În cazul în care nu se poate, textilele nepurtabile trebuie duse tot în pubela neagră. Există însă o condiție esențială: „trebuie mărunțite pe cât posibil”. Deci… puteți arunca la gunoi bluzele și pantalonii de care v-ați plictisit, dar nu înainte de a le tăia cu foarfeca.

About Post Author