Podul Jiul e bun, dar fără Inelul II de circulație nu e urgent

podul jiul

Podul Jiul e o soluție pentru trafic, dar nu acum. Întâi trebuie finalizat Inelul II de circulație și abia apoi se poate vorbi despre o nouă construcție. În consecință, proiectul rămâne, însă șantierul nu va începe în 2021.

În urmă cu șapte ani, fostul primar Nicolae Robu spunea că, pentru fluidizarea traficului în oraș, ar fi nevoie de cinci noi poduri peste Bega. Primul în ordinea priorității, din punctul său de vedere, era cel care să lege str. Jiul de Splaiul Tudor Vladimirescu. În 2018 a fost aprobat un studiu de fezabilitate, făcut de VCE Vienna Consulting Engineers SRL, potrivit căruia podul ar putea fi făcut într-un an și jumătate. S-a întocmit și proiectul tehnic, iar apoi, acum un an, s-a constatat că este nevoie și de o expropriere. Ulterior a fost actualizat devizul de lucrări, ajungându-se la 5,1 milioane de euro, cu tot cu plata pentru terenul care trebuia dezafectat.

După ce se face exproprierea propriu-zisă, ar mai fi de aprobat proiectul tehnic în CL, iar apoi, lansată licitația de execuție. Și totuși, asta nu se va întâmpla în viitorul foarte apropiat.

Despre priorități, când și cum

Construcția unui pod este importantă și pentru noua administrație. Numai că, din punctul de vedere al acesteia, mult mai importantă este finalizarea Inelului II de trafic. „Cred că întrebarea este când și în ce context este o prioritate construirea acestui pod. Cel mai probabil acum, fără să avem Inelul II în integralitate, probabil nu este o urgență”, spune primarul Dominic Fritz.

Inelul II este „desenat”, potrivit vechiului PUG al Timișoarei, pe traseul Bd. C. Coposu, Bd. Pârvan, Splaiul T. Vladimirescu, Cala Circumvalațiunii, zona mallului, str. E. Baader și str. Pestalozzi. Ar mai trebui încă un pod, în zona ILSA, cu proiect realizat de un investitor privat, care ar urma să fie donat primăriei, iar în Piața Consiliul Europei, fosta administrație vorbea despre un pasaj subteran.

Podul Jiul ar trebui să aibă patru benzi de circulație, trotuare și piste de biciclete pe ambele părți și să fie iluminat artistic.