Poate începe construcția noului terminal de plecări externe de la AIT. Trebuie să fie gata într-un an

aeroportul timișoara

foto: Arhivă, noul terminal de sosiri externe al AIT

Autorizaţia de construire pentru terminalul de plecări externe de la Aeroportul Timişoara ar putea eliberată săptămâna viitoare. A fost nevoie, anterior, de un schimb de terenuri între Ministerul Apărării şi Ministerul Transporturilor.

Construcția viitorului terminal de plecări externe de la Aeroportul Internațional Timișoara depindea de rezolvarea unei situații legate de teren. O parte din acesta era deținută de Ministerul Apărării.

„Săptămâna trecută a fost aprobată hotărârea de guvern prin care am făcut schimbul între Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării. La Aeroportul Timișoara, în mijlocul terenului aflat în proprietatea aeroportului, era o parcelă care aparținea de MApN (…) S-a făcut acest schimb săptămâna trecută, astfel încât să fie o proprietate unitară pentru fiecare”, a anunțat ministerul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Contractul pentru construirea noului terminal de plecări curse externe al AIT a fost semnat în luna mai. Se ocupă de proiectare și execuție asocierea SC Concelex SRL (lider de asociere) – SC Concelex Engineering SRL – SC Concrete&Design Solution SRL – SC Metroul SA.

„Nu mai sunt alte piedici”

„Săptămâna viitoare, în principiu, va ieși autorizația de construcție de la minister, astfel că nu mai sunt alte piedici. Au cale liberă pentru construirea noului terminal. Perioada de proiectare s-a terminat, autorizația de construcție va veni săptămâna viitoare, deci atunci se va putea începe (…) E un lucru bun că se va intra în construcția efectivă a noului terminal de plecări, pentru că finanțarea este pe POIM, iar banii din acest program pot fi cheltuiți până la finalul anului 2023”, a mai spus Grindeanu.

Valoarea lucrărilor lucrărilor de construcție este de aproximativ 106 milioane de lei, cu TVA. Termenul limită de finalizare este 31 decembrie 2023. Terminalul va avea 12.000 mp, șase filtre de securitate, 18 ghișee check-in și șase porți de scanare automată a documentelor. Valoarea totală a proiectului, cu tot cu dotări, este de peste 187 milioane de lei, cu TVA. Din această sumă, 93,6 milioane sunt fonduri nerambursabile, prin programul POIM 2014-2020. Dotările vor fi achiziționate pe un contract separat.

About Post Author