PMT vrea încă 21 stații de încărcare pentru mașini electrice. Încă nu le-a pornit pe cele montate deja

foto: Arhivă
Primăria mai vrea 42 de puncte de încărcare pentru mașini electrice. Banii, aproape un milion de euro, ar urma să vină tot de la Administrația Fondului pentru Mediu. Consilierii locali trebuie să aprobe acum SF-ul donat de Aquatim și depunerea cererii de finanțare.
Primăria Timișoara vrea să depună o nouă cerere de finanțare nerambursabilă la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru alte stații de încărcare pentru vehicule electrice. AFM oferă bani printr-un program privind „reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant”.
În viitorul plen, consilierii locali trebuie să aprobe depunerea acestei solicitări de finanțare, dar și documentația de tip SF, precum și punerea la dispoziție a celor 21 de amplasamente pentru viitoarele stații cu câte două puncte de încărcare. Studiul de fezabilitate a fost realizat de serviciul de proiectare al Aquatim și pus la dispoziția PMT cu titlu gratuit. În documentația care însoțește proiectul de hotărâre nu sunt specificate cele 21 de viitoare amplasamente.
Valoarea totală a proiectului este de 4,7 milioane de lei, cu TVA, din care contribuția administrației locale este de 718.722 lei, cu TVA.
Stații promise de patru ani, montate, dar nefuncționale încă
La Timișoara au fost amplasate, tot cu bani de la AFM, alte 16 stații de încărcare pentru mașini electrice. Proiectul a pornit în 2018, dar stațiile au fost amplasate abia în aprilie 2022. Contractul a fost executat de Evgo Green Motion, o firmă din satul Pătuleni, comuna Rățești, județul Argeș, la un preț de 2,64 milioane de lei, cu cu TVA.
Puse la locul lor de aproape patru luni, stațiile nu sunt încă funcționale. Ele ar urma să fie pornite în câteva zile. Abia acum PMT a stabilit prețul la care șoferii își vor putea încărca mașinile. Tariful va fi de 1,0564 lei/ kwh, cu TVA, și el poate fi actualizat ori de câte ori situația o impune. Firma din Argeș va asigura și instalarea aplicației Smart Charge, necesară pentru pornirea, în sfârșit, a stațiilor, dar și service online. Pentru următoarele 12 luni, aceste servicii vor costa aproape 50.000 lei, fără TVA.