Piețele Aurora și Flavia s-ar putea redeschide. Autoritățile din Timiș au făcut cerere la guvern

aurora

Prefectul Zoltan Nemeth, președintele CJ, Alin Nica, și primarul Dominic Fritz cer guvernului să permită deschiderea târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor. Totul, în contextul relaxării restricțiilor din ultima perioadă.

Activitatea târgurilor, bâlciurilor și a piețelor de vechituri este în continuare suspendată la nivel național, în contextul instituirii stării de alertă. Nu a fost stabilită o rată de incidență pe localitate sau județ pentru închiderea sau deschiderea lor, deși, între timp, au fost stabilite noi relaxări ale măsurilor restrictive. Autoritățile din Timiș cer guvernului să revină asupra acestei restricții.

„Împreună cu președintele Consiliului Județean Timiș și cu primarul municipiului Timișoara, printr-o adresă comună, am solicitat Guvernului României și Comitetului Național pentru Situații de Urgență să reanalizeze suspendarea activității «piețelor de vechituri» și să aibă în vedere cu ocazia primei modificări a HG nr. 531/2021 ori cu ocazia prelungirii stării de alertă pe teritoriul României, fie ridicarea suspendării activității acestor târguri, bâlciuri și talciocuri, fie reglementarea suspendării activității acestora condiționat de depășirea unei anumite incidențe a cazurilor la nivel de UAT/județ.

Am formulat această solicitare comună, deoarece considerăm că nu se mai justifică suspendarea activității acestor târguri, bâlciuri și talciocuri, în contextul relaxării restricțiilor din ultima perioadă, raportat la faptul că activitatea acestora se desfășoară în cele mai multe cazuri în spații deschise”, a anunțat, miercuri, prefectul Zoltan Nemeth.

Încă nicio reacție

„Aceste târguri au un rol economic important în comunitățile locale, astfel că sperăm că se vor putea deschide cât de curând. Astfel de piețe sunt, de exemplu, Piața Flavia și Piața Aurora în Timișoara, Piața Ocico din Lugoj, altături de alte piețe cu destinație similară”, completează Nemeth.

Între timp, CNSU a decis prelungirea cu încă 30 zile, din 12 iunie, a stării de alertă. Au fost decise și noi măsuri de relaxare, printre care „creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană”, respectiv „desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală”.

Nimic însă despre talciocuri. (sursa foto: www.timisoreni.ro)