Piața Traian și 15 străzi, transformare de 33 de milioane de euro. E gata studiul de fezabilitate / FOTO

piața traian

Randare din propunerile înainte de proiectanți

Peste 33 de milioane de euro ar urma să coste transformarea Pieței Traian și a 15 străzi adiacente. Aceasta este suma rezultată în urma studiului de fezabilitate recent finalizat. Documentația include și o parte din propunerile făcut de locuitorii din zonă la dezbaterile publice organizate înainte ca proiectanții să se apuce de lucru.

A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Regenerarea Urbană a Pieței Traian și a 15 străzi adiacente. „Am finalizat prima etapă, printr-un proces deschis și transparent în care i-am implicat pe cei care locuiesc sau lucrează în zonă. Am integrat recomandări primite de la cetățeni în actuala versiune a documentației. De exemplu, am crescut numărul de locuri de parcare, menținând totuși atenția pe pietoni, iar în Piața Romanilor am introdus două puncte de debarcare, unul pentru mașini și unul pentru autobuzele școlare și autocarele care vin la Catedrala Millenium”, spune primarul Dominic Fritz.

Accentul va fi pus pe dezvoltarea de spații accesibile pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta și cu acces pentru riverani. O parte din cartier va trece printr-un proces de pietonalizare similar celui din Cetate. Traficul de tranzit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna și cel dinspre Badea Cârțan pe axa Piața Petru Rareș – str. Ecaterina Teodoroiu.

Practic, zona ar urma să devină al doilea centru istoric al Timișoarei. Proiectanții propun plantarea a 355 de arbori, dar și parcuri, locuri de joacă, precum și o piață de cartier modernă.

Acces controlat pentru riverani și cei care lucrează în zonă

Piața Traian și Piața Romanilor, lângă Catedrala Millenium, devin parțial pietonale. În Piața Traian, pe două laturi va fi eliberat carosabilul pentru a completa spațiul pentru arbori și terase. În Piața Romanilor, una din străzile laterale catedralei va avea acces controlat. În locul carosabilului va fi făcută o zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare.

Vor fi restricționate pentru trafic auto și o parte din străzile Academician Corneliu Miklosi, I.L. Caragiale și Episcop Joseph Lonovici. Riveranii și cei care își desfășoară activitatea comercială, confesională sau de altă natură în clădirile adiacente vor avea acces controlat prin bolarzi. Scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare, iar zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă.

Piața Petru Rareș devine spațiu pentru copii și familii în plimbare și relaxare. Vor fi plantați 23 de arbori, vor fi creat un loc de joacă și o mini-piață cu condiții de comercializare moderne. Al treilea spațiu nou este piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, care va continua pe strada Costache Negruzzi și va completa spațiile verzi existente cu un parc lung.

Trebuie vot în CL

Sunt incluse în investiție bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Miclosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.

Studiul de fezabilitate trebuie să fie aprobat de consilierii locali. Următoarea etapă este elaborarea proiectului tehnic și a documentației pentru obținerea autorizației de construire. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic sunt realizate de asocierea Planwerk – Prodeco, care vor primi 1,52 milioane de lei, pentru documentația completă. Valoarea totală estimată a investiției este de 165,3 milioane de lei, cu TVA.

About Post Author