Peste 52 de milioane de euro, curățenia și deszăpezirea Timișoarei, în următorii opt ani

salubrizare timișoara

sursa foto: Facebook / Primăria Timișoara

Primăria Timișoara a scos la licitație contractul pentru delegarea de gestiune, prin concesiune, a activităților de salubrizare stradală și deszăpezire. El va fi valabil timp de 96 de luni.

Modelul noului contract de salubrizare a trecut de plenul CL spre finalul verii 2023. Aleșii locali au votat atunci studiul de oportunitate, caietul de sarcini şi modelul de contract de delegare a gestiunii prin concesiune a activităților de salubrizare stradală și deszăpezire. Documentele au fost întocmite de o firmă privată și, spune primăria, în contract sunt incluse suprafețele reale de străzi, trotuare, parcări și piste de biciclete.

„Toate străzile asfaltate din oraș vor fi incluse, iar peste jumătate vor fi curățate mecanizat. Vrem să extindem numărul străzilor unde se intervine cu automăturătoare pe trotuare și să introducem monitorizarea video a vehiculelor, inclusiv a modului în care se execută periajul”, transmitea, în august 2023, primarul Dominic Fritz.

Ce vrea primăria

Acum, primăria a publicat în SEAP anunțul privind viitorul contract, care se va întinde pe o durată de 96 de luni, adică opt ani.

„Obiectul delegării gestiunii, prin concesiune îl constituie activitățile de salubrizare (…) respectiv măturatul, spălatul şi stropitul căilor publice din localitate, inclusiv colectarea şi transportul deşeurilor de pământ şi pietre provenite de pe căile publice la depozitele de deşeuri, precum şi a deşeurilor provenite din coşurile stradale la depozitele de deşeuri şi/sau la instalaţiile de tratare; curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice din localitate şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ”, scrie în documentație.

„Activitatea de salubrizare stradală presupune realizarea următoarelor operații: măturat mecanizat carosabil; măturat mecanizat trotuare; măturat manual carosabil; măturat manual trotuare; răzuit rigole; stropit carosabil; spălat carosabil; gestionarea deşeurilor colectate din coşurile stradale. Activitatea de deszapezire presupune realizarea următoarelor servicii/lucrări: curățat zăpadă mecanizat cu autospeciale/utilaje echipate cu lamă/plug; curățat zăpadă manual, inclusiv stații publice de îmbarcare-debarcare călători și refugii; încărcat mecanizat și transport zăpadă; împrăștiat manual material antiderapant, de tip sare în amestec cu clorură de calciu solidă; împrăștiat mecanic material antiderapant, de tip sare cu injecție de soluție de clorură de calciu în concentratie de 30%”, se precizează în continuare.

Șapte sectoare + malurile Begăi

Suma maximă oferită este de puțin peste 260 de milioane de lei, cu TVA, iar ofertele sunt așteptate până în 17 aprilie. Contractul de curățenie cu Brantner a fost încheiat în 2019, pe o durată de patru ani, și a expirat în decembri 2023. Valoarea lui a fost de 86,61 milioane de lei, cu TVA. Tot Brantner a câștigat, ulterior, și licitația pentru deszăpezirea orașului.

Potrivit noii documentații, pentru curățenie, orașul va fi împărțit în șapte sectoare și va exista a opta echipă de salubrizare, care se va ocupa special de trotuarele și pistele de biciclete de pe malul Begăi. Trotuarele vor fi măturate atât manual, cât și mecanic. Cel puțin jumătate din curățenia trotuarelor va fi făcută mecanizat. Primăria s-a lăudat, de altfel, în ultimele zile, că patru aspiratoare pentru trotuare au intrat în funcțiune la Timișoara, oraș care are, potrivit nomenclatorului stradal, 1.338 străzi.

Curățenia stradală este, la Timișoara, de mai mulți ani, un subiect sensibil. Praful adunat la marginea carosabilului, frunzele neadunate de pe trotuare sau lipsa cronică de coșuri de gunoi sunt doar câteva dintre problemele reclamate de oameni de-a lungul timpului. Fiindcă până la curățenie ca-n… Germania mai sunt ani-lumină.

About Post Author