Peste 300 de terenuri cu ambrozie, identificate în Timișoara. De la 1 iulie se dau și amenzi

ambrozie

Peste 300 de proprietari de terenuri din Timișoara au primit somații, după ce nu și-au curățat parcelele de ambrozie. Au la dispoziție mai puțin de o lună pentru a face ceva. De la 1 iulie urmează amenzi, care pot ajunge până la 20.000 lei.

Primăria Timișoara derulează, în perioada următoare, o campanie de creștere a gradului de conștientizare a pericolului răspândirii ambroziei și a efectelor negative asupra sănătății oamenilor. „Revenim cu apelul către întreaga comunitate, pentru implicarea tuturor proprietarilor sau deținătorilor de terenuri în scopul eradicării ambroziei, pentru un aspect cât mai plăcut al orașului și, mai ales, pentru a elimina punerea în pericol a sănătății oamenilor”, transmit reprezentanții PMT.

Legea ambroziei stabilește clar termene pentru proprietarii de terenuri. Pe baza unui centralizator, primăriile transmit somaţii către proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii, unde au fost identificate focare de infestare cu ambrozie. Termenul limită pentru aceste somații este data de 5 iunie a fiecărui an.

Primăria Timișoara a transmis în acest an 326 de somații. Cei care au fost avertizați astfel au termen până în 30 iunie să-și curețe terenurile. De la 1 iulie pot fi date amenzi. Acestea sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Ambrozia are un potenţial enorm de răspândire și produce peste 3.000 de seminţe anual. Polenul emis de această specie, puternic alerge, este produs din luna iunie până în luna octombrie. În perioadele secetoase, planta emite o cantitate de două ori mai mare de polen care, purtat de vânt, poate parcurge distanţe de până la 200 de km.

About Post Author