Peste 2 milioane de litri de apă, duși cu cisternele în Timiș. Aquatim: Nu mai udați grădinile cu apă de la robinet!

aquatim

Două milioane de litri de apă, duși cu cisterna de la Timișoara în diverse localități din județ. S-a întâmplat în ultimele două săptămâni, când consumul de apă a crescut foarte mult. Aquatim anunță și că va face mai multe controale, pentru a-i descuraja pe cei care folosesc apa de la rețea pentru a-și uda grădinile.

Căldura exremă din ultima perioadă a avut ca efect în anumite localități, îndeosebi din mediul rural, dublarea cantității de apă livrate, mult peste capacitatea proiectată a infrastructurii de apă. Acest consum exagerat pune mari presiuni atât pe rezervele naturale de apă, cât și pe resursele Aquatim.

Compania timișoreană a fost nevoită să gândească un plan, pentru a nu impune restricții în alimentarea cu apă. Astfel, s-a decis transportarea de apă, cu cisternele, de la Timișoara, către localitățile cu probleme. Numai în ultimele două săptămâni au fost trimise în județ peste 100 de cisterne, fiecare asigurând câte 20 de tone de apă la un transport.

Mai multe controale la cei care udă grădinile cu apă din rețea

„Echipele Aquatim și-au sporit controalele pe teren pentru identificarea acestor neregularități, dar și pentru depistarea și avertizarea celor care își udă grădinile cu apă din rețeaua publică. Cu acest fenomen se confruntă nu doar Aquatim, ci și ceilalți operatori din țară pe perioade de secetă și temperaturi foarte ridicate. Utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi este o practică descurajată de legislația în vigoare. Cel mai grav este că ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități. În timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat”, spune Ilie Vlaicu, directorul general Aquatim.

Aquatim încurajează și recomandă folosirea de surse alternative pentru udatul grădinilor: colectarea apei de ploaie în rezervoare, folosirea apei din fântâni și puțuri etc.

About Post Author