Peste 2 milioane de euro au costat, până acum, incendiile de vegetație din Timiș

vegetație

sursa foto: ISU Timiș

Milioane de euro cheltuiți în Timiș, în 2022, pentru stingerea incendiilor de vegetație. Până acum, numărul acestora este mai mare decât cel înregistrat pe toată durata anului trecut. De vină, în cele mai multe cazuri, sunt chiar neglijența și inconștiența proprietarilor de terenuri.

Aproape că nu există zi în care să nu fie anunțat cel puțin un incendiu de vegetație în Timiș. În cazul unora dintre acestea, flăcările se extind pe suprafețe mari de teren, iar intervențiile durează mai multe ore.

La ultima ședință a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Timiș, unul dintre subiecte exact numărul foarte mare de incendii de vegetație din această vară. Potrivit subprefectului Ovidiu Drăgănescu, până în 15 august fuseseră înregistrate 677 de incendii de acest gen, mult peste suma totală de 605 de anul trecut. În prezent, numărul lor a trecut de 680.

„Am întrebat care este costul pe care îl plătim la fiecare intervenție și cifra este în jur de 1.500 euro / oră, la fiecare misiune de stingere. Calculați costurile de până acum, înmulțind cu o medie de două ore, deși unele incendii cum a fost cel de la Săcălaz – Beregsău Mare, care s-a propagat pe 150 ha, au durat mult mai mult. Între două și trei milioane de euro cheltuiți de stat, doar în Timiș, fără să fi fost nevoie, dacă unele persoane erau mai atente sau altele își stăpâneau pornirile piromane”, spune Drăgănescu.

Amenzi și dosare penale

Potrivit reprezentanților ISU Timiș, cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole sau acţiunea intenţionată.

Pentru a preveni producerea incendilor, pompierii recomandă, printre altele, parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate, dar și strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor. Este interzis fumatul în utilajele şi maşinile agricole în timpul recoltării cerealelor. Tot interzisă este și aprinderea focurilor penttru arderea miriștilor și a resturilor vegetale, în perioada de recoltare a cerealelor.

Până acum, Poliția a întocmit dosare penale, ISU a dat amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 lei și a fost anunțată APIA Timiș, pentru a reduce subvenția la suprafețele ale căror culturi au fost mistuite de flăcări.

About Post Author