Peste 1.000 de români din diaspora, invitați anul viitor la Timișoara, la o conferință specială

diaspora

Timișoara va găzdui în 2023, anul titlului Capitalei Europene a Culturii, conferința „Smart Diaspora – Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”. Detaliile despre acest proiect au fost prezentate la sediul Guvernului României.

Conferința „Smart Diaspora – Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”va avea loc la Timișoara, în intervalul 11 – 13 aprilie 2023. La conferința de lansare a evenimentului au participat premierul Nicolae Ciucă, miniștrii Educației și Cercetării, reprezentanți ai Academiei Române, președintele în exercițiu al Alianței Timișoara Universitară, rectorul UVT Marilen Pirtea, directorul general UEFISCDI Adrian Curaj și alți reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.

La Timișoara vor fi invitați peste 1.000 de români din diaspora, alături de prietenii și colegii lor din țară, în cadrul unor dezbateri și workshop-uri organizate de cele patru universități publice timișorene.

Temele abordate vor fi știința la frontiera cunoașterii; frontieră tehnologică și inovare; provocarea digitalului; sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități; antreprenoriat (social, tehnologic, cultural); știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate; universități europene prin ochii smart diaspora; sectorul neguvernamental – provocări de cercetare.

„Constantin Brâncuși spunea: «Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face». A venit din nou rândul Timișoarei pentru a arăta că are toate resursele culturale și științifice pentru a realiza proiecte mari. Timișoara este un oraș multietnic, multicultural, cu o bogată istorie central-europeană, cu o comunitate de 45.000 de studenți și cercetători, care îmbogățesc viața culturală și orientează viitorul orașului. Suntem onorați să găzduim acest mare eveniment al României, anul viitor”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Conferința este organizată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, de către Alianța Timișoara Universitară (ATU) – formată din cele patru universități publice din Timișoara, UVT, UPT, UMF și USAMVB -, alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.

About Post Author