Perdea forestieră de aproape 4 hectare, cu bani din PNRR. O face Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”

perdea forestieră

sursa foto: David Vig / Unsplash

În zona de nord a Timișoarei, pe un teren al Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”, va „răsări”, în timp, o adevărată pădure. Ea va aduce beneficii atât orașului, cât și comunei Dumbrăvița și este finanțată cu bani din PNRR.

Contractul de finanțare prin PNRR, Pilonul I, Tranziția Verd, a fost semnat la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT), în prezența ministrului Mediului, Mircea Fechete. Practic, în zona de nord a orașului, pe o suprafață de 3,96 de hectare, pe limita de proprietate a univrsității, va fi creată o perdea de protecție forestieră.

„Efectul unei astfel de perdele forestiere este foarte important, mai ales în actualul context al schimbărilor climatice. Vom încerca să compensăm și să reducem efectele negative ale schimbărilor climatice asupra orașului, să reglăm microclimatul la nivelul zonei de intervenție, adică partea de nord a orașului, pe teritoriul a două UAT-uri, Timișoara și Dumbrăvița. Va fi o reglare a microclimatului atât din punct de vedere termic, cât și o barieră de protecție împotriva curenților de aer, cu efecte pozitive asupra culturilor agricole și a resurselor de apă”, a explicat prof. univ. dr. Dorin Camen, decan al Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate.

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a inițiat în ultimii ani și alt proiecte de înființare a unor perdele forestiere sau realizarea unor spații verzi.

Valoarea proiectului este de 274.426 de lei, iar Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara se pregătește să acceseze și alte fonduri pe măsuri similare, precum cele privind Pădurile Urbane.

About Post Author