Penalități de 370.000 de euro pe un șantier al PMT. Care e situația la Fântâna cu Pești

penalități

Foto: arhivă, strada Grigore Alexandrescu

Întârzierile de pe șantierele plătite din bani publici sunt ceva obișnuit în „peisajul” administrativ. Anul trecut, reprezentanții PMT anunțau în premieră că vor percepe penalități de la un constructor. În mai au fost făcute declarații similare legate de firma care a făcut reabilitarea de la Fântâna cu Pești. În realitate, nu s-a încasat nimic.

La începutul lunii octombrie 2021, viceprimarul Ruben Lațcău anunța penalități în valoare de 0,5% din valoarea contractului /zi, pentru Super Construct, firma care a făcut modernizarea străzii Grigore Alexandrescu.

Șantierul, început teoretic în vara lui 2020, ar fi trebuit să fie gata în opt luni. „Am dat tot felul de prelungiri acestei firme, din motive meteorologice sau tehnice. Termenul de finalizare a fost decalat până în august 2021. Firma ne-a notificat că a terminat lucrarea în octombrie 2021. Au avut, în total, 55 de zile de întârziere. Vom penaliza cu 28.000 de lei pe zi aceste întârzieri. În total, este vorba despre 1,5 milioane lei, fără TVA”, spunea, la rândul lui, în mai 2022, primarul Dominic Fritz.

Lucrările de pe strada Grigore Alexandrescu, pe tronsonul Calea Torontalului – Calea Aradului, s-au derulat pe aproximativ 800 de metri. Licitația a fost câștigată de Super Construct, pentru suma 6,65 milioane de lei, cu TVA. Pe parcurs s-au făcut unele suplimentări, astfel încât valoarea totală a depășit 7 milioane de lei., din care 6 milioane, de la guvern.

Cazul „peștilor”

În cazul Fântânii cu Pești, contractul de execuție a fost atribuit în aprilie 2019, către JDA Consult, pentru aproximativ 700.000 lei, cu TVA. Șantierul a început doar în primăvara lui 2021 și ar trebuit terminat în 10 luni. Durata integrală a contractului era de 12 luni, din care două, pentru proiectare.

Tot în luna mai, viceprimarul Ruben Lațcău anunța penalizăți cu 3.500 lei / zi, pentru întârzieri. Panourile OSB care au înconjurat fântâna în ultimul an și jumătate au fost îndepărtate la finele săptămânii trecute, iar reacțiile au fost imediate și, în majoritate covârșitoare, negative. Fântâna cu Pești are acum o culoare roz somon, însă, în ciuda supărărilor de pe rețelele de socializare, oamenii îi fac poze din toate unghiurile.

„În lucru” și „nu e gata”

În teorie, aplicarea de penalități sună bine și este un avertisment clar pentru firmele care au lucrări cu statul. De aceea, am întrebat la Primăria Timișoara la ce sumă au ajuns aceste penalități în cele două cazuri și dacă a fost încasat vreun leu.

„Suma imputată drept penalități firmei SC Super Construct SRL pentru nerespectarea termenelor contractuale în ceea ce privește obiectivul de investiții de pe str. Grigore Alexandrescu este de 1,82 milioane de lei, cu TVA”, ne-au transmis reprezentanții municipalității. De încasat nu s-a încasat niciun leu însă! Asta pentru că, „la data prezentei, se află în lucru procedura pentru acționarea în instanță a firmei SC Super Construct SRL”.

În cazul JDA Consult, nici măcar nu poate fi calculat acum nivelul penalităților. „Lucrările de execuție la acest obiectiv de investiții sunt nefinalizate. Penalitățile de întârziere vor putea fi calculate doar după finalizarea lucrărilor de reabilitare”, precizează aceeași sursă.

În concluzie, anunțarea de penalități „dă” bine pentru imaginea administratorului de bani publici interesat și dedicat. Dar numai în teorie. Practica arată, pe de altă parte, că e mult mai greu să și concretizezi „amenințările”.

About Post Author