Pelicanul s-ar putea întoarce pe Bega. A ieșit din ateliere după mulți ani / FOTO

pelicanul

În 2012, vaporașul Pelicanul era distrus de un incendiu. Se stingea atunci și o parte din istoria Timișoarei. Și totuși, sunt șanse ca povestea să meargă mai departe. Sunt încă multe necunoscute, dar există o speranță.

Construit în anul 1968 la Şantierul Naval Giurgiu, vaporaşul Pelican a ajuns, în prima fază, în Delta Dunării. Apoi, în anii 80, a fost adus la Timișoara și, până în 1988, a făcut curse spre Diniaș. După încheierea lucrărilor de la Nodul Hidrotehnic de la Sânmihaiul Român, s-a mers până la prima ecluză de pe Bega. Pentru că era prea înalt pentru a putea trece în amonte de Podul Michelangelo, a fost înlocuit, pentru plimbările prin oraș, de Șoimul. Pelicanul a fost recondiționat, dar, din 2005, a devenit terasă, în zona din spatele Catedralei. Din 2011 n-a mai fost folosit, iar în noiembrie 2012 a fost incendiat.

A ieșit din ateliere

Vaporașul a fost cumpărat, în 2013, de către cei de la D.arc, pentru a-l reface și de a-l pune din nou pe Bega lângă Barja D’arc, locul cunoscut deja timișorenilor. „Administrația locală de până în 2020 nu a fost deschisă dialogului, fiind mult prea preocupată de proiectul propriu de transport public ce a permis totuși ca să apară Administrația Canalului Navigabil Bega, al cărui rol este acela de a crea strategii de revitalizare a canalului navigabil. Nu știm ce planuri are actuala administrație dar știm că Pelicanul a plecat din halele UMT-ului spre o nouă locație ce îl face mai aproape de revenirea pe Bega”, spun acum cei de la atelierul de arhitectură D Proiect.

Ce urmează? Nu e clar încă, dar este totuși cert un lucru. „Anul acesta va fi o provocare pentru Pelican și pentru toți cei din jurul lui. Poate fi anul când se întoarce pe Bega și ne va aduce din nou pe toți laolaltă să redescoperim povești și locuri uitate”, precizează aceeași sursă. Cel mai probabil, vaporașul, care a fost recondiționat, ar putea redeveni terasă.