Peisagista angajată ilegal în Primăria Timișoara concepe păduri urbane pentru aceeași instituție

În cartierul Fabric a „răsărit” în weekend o mini-pădure urbană. Proiectul este gândit de o fostă angajată a primăriei, despre care justiția a stabilit că a ajuns ilegal pe Loga 1. Între timp, PMT a făcut un parteneriat cu un ONG cu care aceasta colaborează.
Pe un teren de 750 mp din Fabric, aproximativ 145 de voluntari au muncit în weekend la plantarea unei mini-păduri urbane. Sunt 2.200 de arbori și arbuști, dar și câteva sute de plante perene, din peste 60 de specii. A fost amenajată, de asemenea, o „insulă verde”.
Acțiunea a fost organizată de Asociația Act for Tomorrow, cu care Primăria Timișoara a încheiat un parteneriat, în scopul creării, în oraș, a câtorva astfel de mini-păduri și, ulterior, întreținerea acestora. O inițiativă, de altfel, bună, având în vedere nevoia de spații verzi din oraș.
„Intervenția s-a conturat în urma unei propuneri venite direct din partea comunității locale din cartierul Fabric. Aceasta a identificat potențialul unui teren neutilizat și a venit cu ideea de a-l transforma într-un spațiu verde cu impact real asupra calității vieții urbane. Pădurile urbane reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții naturale pentru a combate efectele schimbărilor climatice în orașe”, transmit cei de la Act for Tomorrow. Pentru a încuraja utilizarea spațiului, zona a fost completată cu alei pietonale.
Povestea unui peisagist
Asociația Act for Tomorrow anunță de asemenea că, „pentru dezvoltarea conceptului peisagistic, a colaborat cu ing. peisagist Rebecca Bedelean, care a tradus viziunea proiectului într-un design adaptat mediului urban”.
Rebecca Bedelean a fost protagonista poate cel mai dezbătut caz de angajare în Primăria Timișoara. În 2021, aceasta a devenit consilier la Serviciul Spații Verzi. Potrivit condițiilor de concurs, candidații aveau nevoie de studii în domeniul Horticultură, specializarea Peisagistică, și vechime cel puțin cinci ani în specialitatea studiilor.
Bedelean a fost respinsă inițial, pentru că nu îndeplinea condiția de vechime, dar a depus contestație și a fost acceptată. În 2022, Agenția Națională a Funcționarilor a atacat angajarea ei în instanță și a câștigat definitiv procesul, astfel că a rămas clar: concursul de angajare a fost făcut fără respectarea legii.
Paradoxul este că, de fapt, Rebecca Bedelean avea vechimea necesară, doar că își desfășurase activitatea în mare parte sub formă de Persoană Fizică Autorizată. Doar din primăvara lui 2022, activitatea economică desfăşurată de PFA este recunoscută ca vechime în muncă / specialitate. La momentul concursului însă, acest lucru nu era stabilit prin lege.