E definitiv: Rebecca Bedelean a fost angajată ilegal în PMT

Rebecca bedelean

Rebecca Bedelean și Dominic Fritz Sursa foto: Facebook

Una dintre cele mai faimoase angajări făcute în Primăria Timișoara de noua administrație a fost ilegală 100%. A stabilit definitiv acest lucru Curtea de Apel, care a respins recursurile înaintate atât de PMT, cât și de Rebecca Bedelean.

Transparență, profesionalizare și numai lucruri bune – sună perfect, dar, în realitate, sub covor se ascund multe. Este cazul uneia dintre cele mai dezbătute angajări din Primăria Timișoara: cea a Rebeccăi Bedelean, neoficial grădinarul șef al orașului.

În mai 2021, aceasta a promovat un concurs pentru un post de consilier la Serviciul Spații Verzi. Candidații aveau nevoie de studii în domeniul Horticultură, specializarea Peisagistică, și vechime de cel puțin cinci ani în specialitatea studiilor. Bedelean a fost respinsă inițial, pentru că nu îndeplinea condiția de vechime, dar a depus contestație și a fost acceptată.

Angajarea a fost atacată în instanță la începutul anului de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care a făcut în premieră un astfel de demers în cazul PMT. În august, judecătorii de la Tribunalul Timiș a admis acţiunea și a constatat „nulitatea de drept a concursului de recrutare”.

Un an mai târziu ar fi fost în regulă

Rebecca Bedelean și-a dat demisia cu o zi înainte de această sentință, dar a făcut totuși recurs. Un recurs a făcut și Primăria Timișoara, însă ambele au avut zero șanse de succes. Judecătorii Curții de Apel le respins pe amândouă, confințind ceea ce stabilise deja tribunalul: concursul de angajare a fost făcut fără respectarea legii.

Problema Rebeccăi Bedelean a fost vechimea în muncă. Teoretic, ea avea anii necesari, doar că își desfășurase activitatea în mare parte sub formă de Persoană Fizică Autorizată. Culmea este că, dacă Bedelean se va înscrie la un nou concurs, de această dată dosarul nu i-ar fi respins pe acest motiv. Din primăvara lui 2022, activitatea economică desfăşurată de persoanele fizice autorizate (PFA) este recunoscută ca fiind vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

Practic, Rebecca Bedelean ar fi trebuit să aștepte un an, pentru a putea candida legal pentru postul respectiv din PMT.

About Post Author