Pedalatul interzis în zona pietonală și extinderea pistelor marcate. Se va cere modificarea legii

Arhivă, str. Mărășești
Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a fost convocată, joi, pentru a lua în discuție HCL-ul care dă verde la pedalat în zona pietonală din Timișoara. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu anunță că în urma acestei ședințe va fi sesizat parlamentul, pentru modificarea legislației referitoare la bicicliști.
La ședința ATOP au participat și viceprimarul Ruben Latcău, respectiv șeful Serviciului Rutier, Adrian Dragostin. Potrivit lui Ovidiu Drăgănescu, au fost identificate mai multe probleme, între care faptul că HCL-ul care permite pedalarea în zona pietonală încalcă legea națională. Actul nu a fost însă atacat în contencios de fostul prefect, așa că, spune subprefectul, pentru ca toată lumea să fie în siguranță, pietoni și bicicliști deopotrivă, este nevoie de amendarea legii naționale.
„Sunt mai multe probleme. În martie 2021 (în realitate, HCL 394 a fost votată doar în octombrie 2021 – n.r.), CL Timișoara a modificat o HCL din 2013 (a fostei administrații), care permitea doar accesul pietonilor in zonele pietonale, in conformitate cu OUG 394/2002. Noua HCL, actuală, încalcă legislația în vigoare care nu permite accesul în zonele pietonale a bicicliștilor (cu o excepție), dar hotărârea nu a fost atacată în contencios administrativ de Institutia prefectului sau de orice alta persoană interesată. Deci, ea este valabilă și aplicabilă”, a notat Drăgănescu.
CL s-a prevalat de o excepție în lege
Excepția la care face acesta referire prevede că în zonele pietonale au acces pe două roți „curierii care livrează «din poartă în poartă»”.
„Acesta a fost unul din motivele pentru care CL Timițoara a decis ca și ceilalți bicicliști, «ne-curieri», să poată avea acces în zonele pietonale. Viteza maximă admisă în zonele pietonale (prevăzută doar pentru curieri) este de 5 km/h, ceea ce nu se respectă, dar nu au existat vreodatăradare pentru bicicliști. În zonele pietonale, doar parțial sunt marcate pistele care să indice traseul vehiculelor pe doua roți – ex str. Mărășești”, mai spune subprefectul.
Urmează să fie sesizat parlamentul
În urma ședinței ATOP, s-a propus extinderea marcării zonelor de acces – piste de biciclete și în zonele pietonale, gen strada Mărășești, pentru a separa pietonii de bicicliști.
S-a propus, de asemenea, modificarea legislației care permite accesul cu vehicule în zone pietonale a curierilor care livrează din poartă în poartă, ei urmând să se deplaseze în aceste zone doar ca pietoni. În acest scop va fi sesizat parlamentul, pentru amendarea legii”, a conchis Ovidiu Drăgănescu. Potrivit acestuia, primarul Dominic Fritz ar urma să aibă o discuție cu managerii firmelor de curierat, exact pe tema felul în care se deplasează cei care livrează mâncare.
Toată discuția despre cum circulă bicicliștii în zonele pietonale a fost redeschisă acum o săptămână, după ce o fetiță de doi ani a fost lovită de un curier, pe strada Ungureanu. Micuța a ajuns la spital și, din fericire, nu e în stare gravă. Tânărul care a dat peste ea este cercetat pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției.