Fetiță de doi ani, lovită de un biciclist pe pietonală. Trebuie sau nu interzisă pedalarea în centrul Timișoarei?

Biciclete

O fetiță a ajuns la spital, după ce a fost lovită de un biciclist pe strada Ungureanu. Curierul a plecat înainte de sosirea polițiștilor, dar a fost identificat ulterior și este cercetat. Pedalatul pe pietonalele din centrul Timișoarei este permis din nou de un an și jumătate. E bine sau e rău?

Incidentul, foarte, grav, s-a petrecut vineri, pe strada Ungureanu, în zona Catedralei Ortodox Sârbe. Copila de doi ani traversa în fugă pietonala, când a fost lovită în plin de un biciclist, curier care livra mâncare. Părinții micuței au ridicat-o de pe jos și au sunat la 112. Fetița fost preluată de o ambulanță și dusă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”.

„În jurul orei 19, un tânăr de 26 de ani a condus o bicicletă pe strada pietonala Emanoil Ungureanu, iar la un moment dat a surprins și accidentat o minoră de doi ani. Acesta a părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției. În urma activităților desfășurate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Timișoara, conducătorul bicicletei a fost identificat și depistat”, au transmit reprezentanții IPJ.

Tânărul biciclist este cercetat în libertate pentru părăsirea locului accidentului fără încuvințarea poliției sau procurorului și vătămare corporală din culpă.

Despre legalitate și „evitarea paralelismelor”

Acest incident a readus în discuție problema bicicliștilor care circulă prin centrul Timișoarei, în mare parte zonă pietonală. Reacțiile de pe rețelele de socializare sunt împărțite, iar argumente se pot găsi de ambele părți. Cei care susțin pedalarea pe aceste străzi spun că nu pot fi băgați în aceași oală toți bicicliștii, din cauza unor teribiliști care trec cu viteză mare printre pietoni. Cei care vor restricții afirmă, la rândul lor, că tocmai din cauza teribiliștilor au loc incidente grave, care nu pot fi evitate decât prin amenzi și interdicții.

În martie 2021, USR-iștii Ana Munteanu, Ovidiu Merean și Dan Reșitnec, care încă era consilier local, au propus ridicarea restricțiilor pentru bicicliști existente în centrul Timișoare. În august s-a făcut și o dezbatere publică, iar hotărârea a fost votată în luna octombrie. Ea anulează restricțiile introduse în 2013, 2015 și 2017 pentru biciclete, role, hoverboarduri, monocicluri, segway-uri și trotinete.

„Prin adoptarea hotărârii se urmărește respectarea principiului legalității și evitarea paralelismelor legislative, în condițiile în care zona centrală a Municipiului Timișoara, respectiv Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Unirii, str. Alba‐Iulia, str. Vasile Alecsandri, str. Mărășești (pe tronsonul cuprins între str. Gheorghe Lazăr și str. Gheorghe Dima) str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazăr (pe tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu și Piața Unirii), str. Florimund Mercy, str. Enrico Caruso, str. General Praporgescu este destinată circulației pietonale, fiind reglementate restricții de circulație a vehiculelor”, scrie în documentația aferentă HCL.

HCL-ul a trecut la limită, cu 14 voturi pentru și 13 împotrivă.

About Post Author