Pașaport de vaccinare digital. Comisia Europeană prezintă în martie o propunere

Comisia Europeană va prezenta în această lună o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE. Anunțul vine de la preşedintele CE, Ursula von der Leyen, și este în concordanță cu statele dependente de turism, care văd într-un astfel de document șansa de a-și salva sezonul estival.

proiect-pilot

Pașaportul digital de vaccinare începe să devină tot mai real. „În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie”, a spus președintele CE, Ursula von der Leyen, într-o videoconferinţă cu parlamentarii germani. Statele dependente de turism susțin adoptarea accelerată a unui astfel de document, în care văd singura șansă de a-şi salva sezonul estival.

„Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui «paşaport verde». Rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil”, declara, săptămâna trecută, cancelarul austriac Sebastian Kurz. Acesta a vorbit despre un document care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate.  El va fi util şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind „imunizaţi”, după ce au contractat virusul.

Comisia Europeană va prezenta în 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care va include şi propunerea sa privind „paşapoartele verzi digitale”.

IATA pregătește un permis de călătorie

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) va lansa, de asemenea, la finele lunii martie, un permis de călătorie. Este vorba, practic, despre un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare. 

Vara lui 2021 va fi decisivă pentru multe companii aeriene şi turistice, care încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus , apreciază IATA. „Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor”, a explicat Alexandre de Juniac, directorul general al IATA. IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.