Pasajul Solventul intră, în sfârșit, în etapa cea mai grea. Sunt gata și exproprierile pentru pod / FOTO
Sunt aproape finalizate exproprierile de pe traseul viitorului pod de la Solventul. Iar în decembrie va începe, în sfârșit, împingerea, pe sub liniile de tren, a structurii masive a ceea ce va fi Pasajul Solventul. Operațiunea e anunțată de cel puțin doi ani, dar se va face abia acum.
În luna aprilie, Pasajul Solventul a intrat în etapa de construire a chesonului, acea structură cu o lungime de aproximativ 70 de metri și 28 m lățime care va trece pe sub cele 10 linii de cale ferată, fără întruperea circulației trenurilor. Operațiunea a început dinspre rampa de pe str. Gării spre rampa de pe Calea Bogdăneștilor.
Constructorul și-a asumat s-o încheie la finalul anului, iar acest termen pare să fie, în sfârșit, respectat.
„Va fi turnată ultima bucată din cheson. Se lucrează, avem deja pompele pregătite, se va turna probabil toată ziua și undeva la noapte, pe la 3-4, vom finaliza turnarea și cu asta vom pune capăt acestui proces de constituire a chesonului. Următoarea lună se vor face operațiuni de pretensionare, de fixare a rosturilor. În prima săptămână din decembrie vom începe efectiv împingerea. Acest tunel mare va fi împins, translatat în lungimea sa, în așa fel încât partea din față să ajungă pe bulevardul Bogdăneștilor. Practic vom trece pe sub 10 linii de cale ferată. Trenurile vor putea circula, traficul nu va fi oprit”, a explicat, miercuri, viceprimarul Ruben Lațcău.
Doar o primă etapă
În momentul în care a început turnarea chesonului, șantierul de la Pasajul Solventul era finalizat în proporție de 45%.
„Este cel mai mare proiect de investiții pe care îl face Timișoara în ultimii 30 de ani, este cel mai mare proiect realizat cu această tehnologie în România. Este o primă etapă din mai multe pentru a finaliza Inelul IV. Cu acest proiect vom conecta bulevardul Bogdăneștilor de strada Gării (…) și de aici vom avea drumul peste platforma Solventul, care va conecta strada Gării de splai, iar în acel punct va începe podul peste Bega care ne va duce până în Dâmbovița”, a completat Lațcău.
„Suntem în proces de finalizare a exproprierilor pentru podul de la Solventul. Săptămâna viitoare vom intra în proprietate, adică vom fi înscriși în Cartea Funciară la ANCPI, deci ne așteptăm ca până la Crăciun și acolo să avem autorizația de construire și să fie depus proiectul pentru finanțare europeană”, mai spune viceprimarul.
Exproprierea vizează nouă proprietari de terenuri intravilane, iar cea mai mare parte a terenului aparține societății Cerealcom SA, deținută de Mioara Simcelescu.
Un milion de euro despăgubiri
Exproprierea s-a făcut în baza Legii nr. 255/2010 și vizează o suprafață de 2.214 mp și construcțiile aferente, în suprafață de 550 mp. Suma pe care o va primi fiecare proprietar a fost stabilită de un expert independent, prin raportare la grilele notariale, la care s-a adăugat un prejudiciu, potrivit legii.
Valoarea totală a despăgubirilor pentru terenul intravilan se ridică la 1,42 milioane de lei, iar cea pentru construcții este de 4,4 milioane de lei. Banii vin integral din bugetul local, iar proprietarii nemulțumiți se pot adresa, evident, instanței.
Zona fostei platforme industriale Solventul are și o problemă de contaminare despre care municipalitatea susține că este în curs de rezolvare. Studiul de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţie „C9b. Inelul IV Vest: conexiunea Str. Gării – Bd. Dâmbovița”, întocmit de Fip Consulting SRL București, a fost aprobat de CL Timișoara în august 2023. Valoarea totală a investiției era de 207,4 milioane de lei, cu TVA.
Contractul, semnat încă din 2020
Revenind la Pasajul Solventul, la finalul șantierului, pasajul în lungime de 87 metri, cu șosea cu două benzi pe sens, linie dublă de tramvai, trotuare și piste de biciclete, va asigura legătura între Dâmbovița și Ronaț.
Construcția Pasajului Solventul are o valoare de 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin Programul Anghel Saligny.
Primăria a predat către constructor amplasamentul de la Pasajul Solventul la jumătatea lunii decembrie 2021. Contractul de proiectare și execuție a fost semnat în toamna lui 2020, de fostul primar Nicolae Robu, înainte de alegeri. Termenul de execuție era de 26 luni, din care două luni proiectare. Totul a început însă cu un ordin de sistare pentru perioada 22 decembrie 2020 – 15 februarie 2021, din motive de pandemie.
Lucrează aici Spic Internazionale (Italia), Pod-Proiect (Iași), Sylc Con Trans (Arad), Arcada Company (Galați), Conextrust (Bacău), Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași). În aprilie, termenul de finalizare comunicat de Primăria Timișoara era august 2024.