Parcul Civic: în tranșee, dar facturat pe jumătate. Termenul a fost decalat cu… 172 zile, cam în cât trebuia să fie gata

parcul civic

Tranșeele din Parcul Civic au fost facturate către primărie cu 2,5 milioane de lei. Adică aproximativ jumătate din valoarea întregului contract de reabilitare. Când va fi gata totul? Nu se știe, dar termenul de finalizare a fost decalat cu aproape șase luni. Adică… durata prevăzută în contractul inițial.

Parcul Civic a fost predat constructorului care trebuia să-l reabiliteze în decembrie 2019. Contractul semnat în noiembrie 2019 cu asocierea Elf Road SRL – D&Garden Design SRL are o valoare de 5,6 milioane de lei, cu TVA, și un termen de execuție de 6 luni. El include refacerea a aproape 22.000 metri pătrați de alei, cu dale sau asfalt, o piațetă, stâlpi de iluminat, pergole, bănci și o fântână decorativă.

Când a început pandemia, firmele au oprit lucrările. S-a revenit pe teren în luna mai și a fost prelungită și durata contractului, până la 31 octombrie. Între timp, utilajele grele au distrus și trotuarul proaspăt montat. Elf Road a fost somată să-l refacă pe cheltuială proprie, dar încă n-a făcut-o.

Lucrările sunt oprite iar în Parcul Civic

Oameni prea mulți pe șantier n-a văzut nimeni, dar, teoretic, jumătate din lucrări au fost finalizate. Cel puțin așa spune Direcția de Mediu a PMT. „Valoarea lucrărilor recepționate până în prezent este de 2,5 milioane de lei, cu TVA, iar suma decontată a fost de 1,47 milioane de lei, fără TVA”, se precizează într-un document semnat de Adrian Bere, șeful acesteia.

Potrivit aceleași surse, în Parcul Civic s-a lucrat efectiv 131 zile. „Perioada sistată este de 70 zile, din cauza stării de urgență și nefinalizarea celor trei foraje din parc executate de o altă societate care are un contract distinct (…) Din 9 decembrie 2020, lucrările sunt sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Începerea lucrărilor se va menționa în ordinul de reîncepere atunci când timpul ne va permite”, mai spune Bere.

Poate după jumătatea anului să fie gata

Când va fi gata șantierul? Nu știm, pentru că, deși am întrebat care este acum termenul de finalizare, ni s-a răspuns că acesta „a fost decalat cu 172 zile din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a lucrărilor de cercetare arheologică întreprinse de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș”. Să recapitulăm: cu o durată inițială de 180 zile a șantierului, termenul a fost decalat cu… 172.

Am încercat să aflăm și dacă firmele care lucrează aici ar putea fi penalizate. Iată și răspunsul: „În contractul de execuție lucrări este prevăzut la art. 13 «Sancțiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligațiilor» este prevăzut deducerea «din prețul contractului, ca penalități»”! De fapt, contractul spune că penalitățile sunt de 0,5% din prețul contractului, pentru fiecare zi de întârziere.

Altfel, dacă totul merge bine și nu apar alte situații neprevăzute, Parcul Civic va redeveni civilizat undeva în a doua jumătate a anului. Să nu substimăm însă puterea… surprizelor. Oricum, PMT deja 900.000 de lei datorie către firmele care (nu) lucrează aici.