Parcarea de la Bega era „perfect legală”. Ce planuri avea Bega Turism cu un teren pe care se judecă cu PMT din 2015

parcare

sursa foto: www.banatulmeu.ro

Parcarea din spatele magazinului Bega „a funcționat perfect legal” din 2016, susțin cei de la Bega Turism, care spun că ar fi vrut să ajute primăria. Societatea deținută de frații Marius și Emil Cristescu acuză municipalitatea că acționează „contrar practicilor uzuale”.

„Parcarea cu plată a funcționat perfect legal, de la momentul constituirii ei, în anul 2016 (moment la care se înregistra un an de la intabularea terenului, în urma obținerii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului în discuție) și până la apariția deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la finele anului trecut. Mai mult, societatea BEGA Turism SA și-a exprimat, la scurt timp după momentul dobândirii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului parcării și intabularea acestuia, dorința de a amenaja aici o parcare supraetajată, demers care a fost blocat de municipalitate”, transmit cei de la Bega Grup, într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, „subiectul parcării a fost abordat ulterior în repetate rânduri, din dorința de a susține nevoile comunității și de a pune la dispoziție administrației publice locale sprijinul necesar atât în proiectare, cât și în dezvoltare, o dorință de colaborare și coordonare care nu a avut răspuns”.

Sunt probleme de aproape 10 ani

Cei de la Bega Turism spun că nu știu nimic despre vreo acțiune în instanță a Primăriei Timișoara, instituție pe care o acuză că acționează „contrar practicilor uzuale”

Povestea parcării din spatele magazinului Bega e încâlcită. În aprilie 2014, consilierii locali au aprobat „atribuirea directă, prin contract de concesiune, către S.C. Drumuri Municipale Timişoara S.A. – Serviciul Administrare Parcări, pe o perioadă de 49 de ani, a terenului din Piata Foch Ferdinand, (…) în vederea realizarii unei parcări supraterane”.Cam tot în aceeași perioadă, deci în aprilie 2014, Turism SA, societate aflată în proprietatea fraților Marius și Emil Cristescu, primise de la Ministerul Economiei un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra acelui teren.

Actul fusese emis în baza HG 834/1991, potrivit căreia „terenurile aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, necesare desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate, se determină, pentru societăţile comerciale înfiinţate prin hotărâre a guvernului, de către organele care potrivit legii îndeplinesc atribuţiile ministerului de resort”.

Prima sentință favorabilă primăriei e din 2016

Primăria habar n-avea însă de aceste mișcări și a aflat că nu e proprietară pe teren abia în 2015. Atunci s-a și adresat instanței, iar în aprilie 2016, Curtea de Apel îi dădea dreptate. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în vara lui 2019, că procesul trebuie reluat.

Punctul final a fost în noiembrie 2022, când ICCJ a dat dreptate primăriei, menținând sentința Curții de Apel Timișoara, care a anulat certificatul de proprietate.

În aceste condiții, e greu de spus când a vrut Bega Turism să facă parcare supraterană pe terenul respectiv, dar a fost blocată de municipalitate. Nu de alta, dar litigiul datează din 2015, iar în 2014 PMT dădea terenul către SDM, fără să știe că nu-i mai aparține.

About Post Author