Pandemie fără omenie, la Timișoara: Avramescu, nesimțire de „organ”. Trista aventură a fotoreporterului Constantin Duma

Unii polițiști locali au atitudini de… milițieni și zero respect față de cei care le plătesc salariile, deloc mici. Un exemplu este pățania fotoreporterului Constantin Duma, luat „la trei păzește” de un astfel de individ și amenințat cu o amendă pe care, legal, polițistul nu are cum s-o dea.
La Timișoara este valabilă, de săptămâna trecută, obligativitatea de a purta măști în spații închise unde se desfășoară activități publicul și în mijloacele de transport în comun. Așa a decis Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Până în 25 martie nu s-au dat amenzi. De la această dată, teoretic, cei care nu se conformează pot fi sancționați cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei, în baza Legii 61 / 1991. Practic, nu dă nimeni amenzi, și cu atât mai puțin Poliția Locală, care, în stare de urgență, este în subordinea Poliției Naționale, nu a primăriilor.
Și totuși… unii polițiști locali cred că, dacă poartă uniformă, asta le dă dreptul de a se comporta necivilizat și agresiv. Fotoreportul Constantin Duma a dat peste un astfel de individ, a cărui atitudine este de neaceptat pentru orice reprezentant al statului. Al statului de drept, nu al statului de drepți, așa cum i se pare subordonatului eternului Dorel Cojan. Jurnalistul și-a relatat pățania de vineri, 24 aprilie, pe Facebook. El a mers la cumpărături la magazinul Profi de pe strada Renașterii, unde a avut un dialog incredibil cu „Avramescu”.
Ca pe tarlaua lui
„Mă opresc la intrare, unde mă echipez cu o mănușă oferită pentru manipularea unor produse pe care le atingi. Aveam și masca pregătită și mă frapează de la început limbajul și modul de adresare ale lucrătorului de la Poliția Locală, către un cetățean mai în vârstă. Surprins, mirat până la indignare de cele auzite, ridic privirea de la mănușa mea și sunt luat direct de vajnicul polițist. Voi reda în continuare dialogul pe care l-am avut cu acesta:
– Pune masca pe față!, mi s-a adresat, din vârful autorității cu care a fost învestit de comunitate.
– Pune și pe nas, mă! O privire mi-a scăpat peste masca pe care mi-o pusesem. Bineînțeles că m-a taxat precum pe cetățeanul anterior, dar mai hotărât.
– Ce te uiți, mă, nesimtițule?
– Poftim?, i-am răspuns dintr-un instinct.
– Da, ce te uiți asa, nesimțitule?
– Vezi de treaba dumitale, i-am zis.
– Mai vorbești? Nesimțitule. CAR – TEA DE IDENTI-TA-TE! A-VRA-MES-CU!
A fost o solicitare legală, căreia m-am supus. I-am dat buletinul, îl aveam pregătit, împreună cu declarația legală necesară. A plecat spre ieșire și, din ușă, mi-a strigat pe un ton răstit:
LA MA-ȘI-NĂ!”, relatează fotoreporterul.
Amendă, fiindcă așa vrea el
După ce i-a dat polițistului local și declarația pe proprie răspundere, „organul” a luat foc la vederea legitimației de presă. Dialogul a continuat:
– De ce tremuri, mă?
– Pentru că m-ați făcut nesimțit. Or, eu nu v-am jignit.
– Si nu ești nesimțit? Uită-te la tine!
– Eu am vorbit cu „dumneavoastră”.
– Tu esti un nesimțit și ești «tu» înaintea mea. Primești și amendă.
– De ce?
– Pentru că ești nesimțit. A! Un nesimțit de la presă! A observat din documentul pe care îl avea în mână că eram din presă.
– Îți dau amendă de la 500 la 1.500 de lei.
– Pentru ce?
– Pentru că pe HÂR-TIE nu scrie că mergi să-ți cumperi mâncare. Aici nu ești în DO-CU-MEN-TA-RE O-FI-CI-A-LĂ, cum scrie pe foaie.
– Vă înșelați, scrie «magazin».
– Ți-am spus că ești nesimțit! Mai ești și obraznic!
Amenințat cu o amendă, Constantin Duma a aflat și că a fost „beneficiarul” bunăvoinței polițistului Avramescu. Când a întrebat de ce ar putea fi amendat, răspunsul „organului” a fost prompt: „Pentru că așa vreau eu (…) Ți-am făcut mustrare verbală, prima. A doua, îți dau 500 de lei amendă. Gradual, să nu-ți dau 1.500 din prima. Ți-am spus să-ți pui masca în magazin”. Vă reamintim, nepurtarea măștii de protecție putea fi sancționată doar din ziua următoare întâlnirii cu „Avramescu”.
„Mi-a scăpat ceva, domnule Avramescu? În viața mea nu am fost jignit într-un mod atât de grosolan de un om, nu vorbesc de autoritate. Oare cine face examinarea psihologică a acestor persoane spre o carieră de mare succes? Oare să fi fost eu singurul care a avut parte de un astfel de tratament?”, conchide fotoreporterul Constantin Duma, de altfel cetățean de onoare al Timișoarei. Chiar așa… Oare să fi fost singurul?