Palatul Culturii, cadou de la Institutul Național al Patrimoniului: DALI și bani de proiect. Într-un viitor neprecizat

palatul culturii

Institutul Național al Patrimoniului plătește o parte din documentația pentru reabilitarea de la Palatul Culturii. Urmează să fie semnat un protocol cu Primăria Timișoara, care se va ocupa ulterior de lucrările în sine. E invocată, desigur, și Capitala Culturală, care stă să înceapă.

Primăria Timișoara va încheia cu Institutul Național al Patrimoniului, pentru ca acesta să asigure, prin Programul Național de Restaurare a monumentelor istorice 2022, „organizarea, desfășurarea și finalizarea procedurilor de achiziție publică privind contractarea serviciilor de proiectare pentru elaborarea documentației tehnico-economice faza DALI și decontarea serviciilor de proiectare”. După teminarea DALI-ului, acesta va fi predat PMT, care va merge mai departe cu procedurile.

„Scopul proiectului este aducerea Palatului Culturii la o stare de conservare optimă și punerea sa în valoare printr-o abordare unitară din punct de vedere structural, arhitectural și artistic, îndeplinirea cerințelor funcționale – la standardele actuale – specifice activității celor patru instituții culturale care își desfășoară activitatea în clădire”, se precizează în protocolul care va trebui aprobat de consilierii locali.

De intenții bune e plin podul

În octombrie 2019, INP a scos la licitație un contract pentru „prestări servicii de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, respectiv studii de fundamentare, studii acustice și DALI pentru monumentul istoric Teatrul Naţional azi Palatul Culturii (Corpul Vechi)”. Din a doua licitație, contractul a fost atribuit către High Construct Project, din Constanța, care s-a angajat să facă lucrarea la puțin peste un milion de lei. Contractul a fost încheiat în septembrie 2020, pe 48 de luni. El avea însă o clauză suspensivă, potrivit căreia dacă Ministerul Culturii nu alocă banii în trei luni de la desemnarea câștigătorului, „se va proceda la anularea procedurii de atribuire”.

Teoretic, documentația e în lucru de doi ani. Între timp, PMT a reabilitat fațada, după un șantier care s-a prelungit mult după data din contract. În primăvară, primăria a lansat o licitație pentru „servicii de proiectare pentru obiectivul DALI+PT Reabilitare interioară și reamenajare parțială corpuri A1, A2 și B ale Palatului Culturii”. Aceasta a fost însă anulată, din lipsă de oferte.

Să fie ceva și despre Capitala Culturală

Contractul cu INP va fi încheiat pe durata unui an.

Ironia este că în documentația care însoțește proiectul se amintește și de Capitala Culturală: „În vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de către Municipiul Timișoara ca urmare a câștigării titlului de Capitală Europeană a Culturii 2023, este oportună colaborarea întemeiată pe conceptele de parteneriat, respect reciproc, bună credință și transparență între Municipiul Timișoara și Institutul Național al Patrimoniului, colaborare ce va avea drept scop restaurarea și punerea în valoare a Palatului Culturii”.

INP a plătit și „servicii de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, respectiv studii de fundamentare și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare” a Castelului Huniade. Documentația a fost predată către CJ foarte târziu. Acum e în lucru proiectul tehnic, care ar trebui să fie gata în primăvară. Până la 1 ianuarie 2023 mai sunt 50 de zile.

About Post Author