20 ianuarie 2021

Pădurea Verde poate trece la Primăria Timișoara. Nicolae Robu: Nu se taie copaci, nu se folosesc betoane

pădurea verde

Piste de biciclete și de alergare, loc de promenadă, poate și parc de aventură, cu tiroliene. Așa sună, teoretic, viitorul pădurii-parc de la marginea Timișoarei. Primăria poate semna cu Romsilva protocolul pentru preluarea Pădurii Verzi.

Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, preluarea în patrimoniu a Pădurii Verzi. Pasul următor va fi semnarea protocolului de predare-primire între Romsilva și Primăria Timișoara. Săptămâna trecută, guvernul a aprobat „transmiterea cu titlu gratuit a suprafeței de 519,8412 ha, fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Timișoara”.

S-a votat în plen, iar primarul în funcție Nicolae Robu a ținut să le explice aleșilor locali despre ce este vorba. Edilul a spus categoric că nu se pot tăia copaci și că aleile nu pot fi betonate.

„Se poate face după reguli foarte stricte”

„În demersurile noastre era vorba de o suprafață mai mare. Ni s-a aprobat acum transferul a circa 520 de hectare, care reprezintă pădure propriu-zisă. Anumite zone care sunt în interiorul acestei suprafețe, cu statut de diverse, urmează să fie transferate în două-trei săptămâni. Pentru că e mult mai simplu acel transfer acum. Am solicitat transferul pentru a putea amenaja pădurea ca pădure-parc, se poate face după reguli foarte stricte. Indiferent cine va fi în diversele funcții, pe viitor mai apropiat sau îndepărtat, regulile sunt foarte clare. Nu se taie copaci cu ocazia amenajărilor, nu se permite folosirea de betoane, de metal, de plastic, ci toate amenajările se fac cu lemn, cu funii, cu materiale de genul acesta, naturale. Va trebui, pe viitor, după părerea mea, să se organizeze un concurs de soluții”, spune Nicolae Robu.

De ce a cerut primăria pădurea? Ei bine, nu neapărat pentru a crește suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor, zice edilul-șef. „Toți indicatorii noștri sunt mai buni de acum, dar eu nu am acționat pentru asta. Am făcut demersurile pentru că pădurea nu folosea orașului la altceva decât, sigur, la contribuția la o calitate mai bună a aerului. Trebuie să avem piste de biciclete, locuri de promenadă, piste de alergare, de jogging, ceva de genul parcurilor de aventură, cu tiroliene (…) Astea sunt niște lucruri la care m-am gândit atunci când am solicitat. Pot fi și locuri de evenimente culturale în aer liber, am gândit și asta, locuri de recreere pur și simplu, amenajări pentru picnic” continuă explicația.

Mai vin încă 40 de hectare

CL Timișoara a votat nu mai puțin de șase hotărâri referitoare la acest transfer de proprietate, toate în perioada 2019-2020. Ultima HCL, aprobată în 10 septembrie, stabilește regulile care trebuie respectate de noul proprietar. „Mai sunt încă vreo 40 de hectare, dacă nu mă înșel, care vor fi transferate în curând, prin ordin de ministru”, a completat Nicolae Robu.

Primăria Timișoara va fi obligată să facă, în cel mult doi ani de la preluarea pădurii, un studiu pe baza căruia se va face viitoarea pădure-parc. După ce studiul va fi avizat, sunt cinci ani în care trebuie făcută amenajarea. În caz contrar, Pădurea Verde se întoarce la Romsilva. Urmează să vedem cum va privi această investiție noua administrație care se va instala în aproximativ trei săptămâni.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: