24 ianuarie 2021

Pădurea Verde a ajuns la Primăria Timișoara. Se face un parc imens, dar și o tabără școlară

pădurea verde

După lupte… seculare, s-a reușit. Guvernul a transferat aproape 520 de hectare din Pădurea Verde de la Romsilva către Primăria Timișoara. Aici trebuie făcută pădure-parc și, foarte important, admite primarul, nu se pot tăia copaci.

Guvernul României a aprobat, în ultima ședință, „transmiterea cu titlu gratuit a suprafe ței de 519,8412 ha, fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Timișoara”. Este vorba despre mult așteptatul transfer care va da Timișoarei posibilitatea de a avea cea mai mare pădure-parc din estul Europei.

Șase HCL pentru transfer

La Timișoara se discută de acest transfer de proprietate de circa opt ani. În iulie 2020, când a venit în vizită la PMT, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că în toamnă lucrurile se vor rezolva. De atunci, consilierii locali au aprobat trei hotărâri prin care PMT cere pădurea de la Romsilva. În total, au fost șase astfel de acte normative, celelalte din 2019.

Ultimul proiect, aprobat la numai două zile de cel anterior, conține și articolele care stabilesc regulile de… utilizare a pădurii. Primăria trebuie să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic, dar și să realizeze un studiu pe baza căruia se va face viitoarea pădure-parc. Acesta trebuie să fie gata în cel mult doi ani de la preluarea terenului. De la avizarea studiului, PMT mai are cinci ani să facă și lucrarea propriu-zisă. Dacă nu, terenul „revine în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva”.

Bază de agrement și tabără școlară

Ce se va putea face în Pădurea Verde? De exemplu, „alei realizate din materiale ecologice cu lățimea de maximum 2 metri sau piste de biciclete”, bănci, iluminat, puncte de informare și toalete ecologice. Sunt permise și construcții provizorii din lemn cu suprafața construită de maximum 15 mp. Primarul Timișoarei a precizat și că nu se vor face tăieri de arbori, pentru că „nu permite legea”.

De asemenea, lângă Grădina Zoologică, deci tot în Pădurea Verde, primăria vrea să facă și o bază de agrement școlară. Proiectul a fost introdus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Timişoara, pentru a deveni eligibil la finanțare. „Vom face o tabără școlară în vecinătatea Grădinii Zoologice. Cu această ocazie vrem să ridicăm și Grădina Zoologică la alte standarde (…) Acum a apărut o oportunitate să refacem zona”, declara primarul Timișoarei, în vară.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: