Orașul paralel: Iosefin. Sau cum s-a scris povestea unui cartier / VIDEO

iosefin

O poveste, două versiuni, ba chiar și a treia, care „vede” de la distanță, deși, paradoxal, de foarte aproape. Totul, într-un cartier care are istoriile lui și pe care prea puțini dintre noi îl mai vizităm doar pentru asta. Orașul Paralel: Iosefin a încercat, în 2021, să redescopere această zonă a orașului, iar acum există și un filmuleț care arată cum.

Scurtmetrajul Making of Orașul Paralel: Iosefin este povestea piesei de teatru care se derulrează pe străzile acestui cartier istoric. Ea a fost apreciată de cei care s-au încumetat să încerce această experiență inedită, atât pentru întâlnirea memorabilă cu orașul pe care o mijlocește, cât și pentru intimitatea care se creează între spectatori și actori. „Îi spunem spectacol imersiv deoarece ca spectator ești imersat, inundat. Ești înăuntrul poveștii. În loc să observi un univers ficțional, devii parte din el. Te plimbi, descoperi și, ideal ar fi, să vezi orașul altfel după ce treci prin acest spectacol – experiență”, explică regizorul Ana Mărgineanu.

Personajele principale – Vicki și Martin – își spun povestea simultan, pe două trasee diferite prin Iosefin, iar scenele în limba română se împletesc cu cele în limba maghiară într-un firesc ce permite înțelegerea piesei de către toți participanții-spectatori. Trecutul și prezentul alternează, în timp ce tensiunea poveștii se întâlnește cu detașarea privitorilor ocazionali, care de multe ori par că fac parte din scenariu. „Intensitatea emoțiilor este transmisă magistral de actorii extraodinari ai Teatrului Maghiar de Stat «Csiky Gergely», care, alături de tinerii actori independenți, creează o lume paralelă în care spectatorii sunt în întregime absorbiți”, spune, la rândul lui, Peca Ștefan, autorul textului.

„E viața noastră, de fapt”

Making of Orașul Paralel: Iosefin prezintă și noutatea adusă de al treilea traseu al piesei. „The Game”, sau traseul galben, invită participanții deveniți jucători să descopere o altă poveste a Iosefinului, complicată și adesea ignorată: povestea ascunsă a unor oameni care ne tranzitează urbea și pe care alegem să nu-i vedem. „Orașul Paralel accentuează specificul multicultural al cartierului, iar co-finațatorii noștri din proiectul programul Erasmus+ COME:ON! (Culture, Occupation, Mobility, Europe: Operational Network!) au făcut parte din procesul de construire a jocului urban The Game un joc în care publicul nu este doar spectator, el devine participant”, a precizat Ionel Mărginean, coordonatorul proiectului.

Clipul a fost filmat de Patricia Sas și montat de Anca Berlogea-Boariu. Proiectul urmează să fie extins, în 2022 și 2023, în cartierele Elisabetin și Fabric. Va fi creată o rețea de trasee care să dezvăluie curioșilor viața ascunsă a Timișoarei. Prin aceste piese de teatru ficțional bazat pe documentare în teren, spectatorii vor ajunge să vadă cu alți ochi locuri cunoscute și uitate.

„Acest spectacol nu se poate juca în alt oraș deoarece este foarte strâns legat de locurile prin care trecem. Acest «oraș paralel» este viața noastră de fapt și asta dă unicitate”, rezumă totul Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.