Orașul paralel. Despre Iosefin, la pas, așa cum nu credeați că există

orașul paralel

Puneți-vă încălțări comode și pregătiți-vă să descoperiți un oraș. E orașul vostru, e Timișoara, e cea mai nouă poveste pe care v-o propune Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. „Orașul paralel” e o scrisoare de dragoste trăită și simțită de spectatori, actori și trecători.

„Orașul paralel” vă invită la o explorare imersivă în cartierele propriului oraș. E o lume paralelă, în care poveștile și rutele sunt construite ca un hibrid între teatru, dans, puzzle, joc social, instalație imersivă și audio walk. Străzile și spațiile din Iosefin vor fi gazdele unei experiențe inedite cvasicinematografice, care permite participanților să (re)descopere un loc și să pătrundă în experiența de viață a altcuiva.

Conceptul a fost creat și dezvoltat în New York de PopUP Theatrics (Ana Mărgineanu, Tamilla Woodard, Ștefan Peca), explorând diferite cartiere din Manhattan. Rezultatul a fost trilogia Broken City: Lower East Side (2014), Harlem (2015), Wall Street (2016). Având sprijinul a doi artiști români, Ana Mărgineanu și Ștefan Peca, Asociația Diogene și Teatrul Thespis, în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, cu sprijinul Facultății de Muzică și Teatru (UVT) și al Facultății de Comunicare (UPT), și-au propus să dezvolte o nouă direcție de explorare a poveștilor orașului.

De șase ori Iosefin

Distribuția include atât actori cu experiență de la Teatrul „Csiky Gergely”, cât și independenți: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Czüvek Loránd, Éder Enikő, Erdős Bálint, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vajda Boróka, Ioana Octavia Balint, Oana Elena Antonovici, Otniel Curaciuc-Floruț, Patricia Gavril, Jasmina Mitrici, Marin Lupaciuc, Răzvan Oroianu, Raul Horn, Rareș-Cătălin Rusan și Mirela Puia.

Regia este semnată de Ana Mărgineanu, iar dramaturgia, de Ștefan Peca. Din echipa de creație mai fac parte Cári Tibor (muzica originală), Baczó Tünde (coregrafie), Albert Alpár (scenografie și costume) și Patricia Sas (video). Vor fi șase spectacole: vineri, 20 august, orele 16,30 și 19, respectiv sâmbătă, 21 august, și duminică, 22 august, de la orele 17 și 19. Biletele sunt disponibile la casieria teatrului sau online. Durează cam o oră și jumătate și pregătiți-vă să descoperiți la pas o lume pe care, poate, nici măcar nu v-o imaginați.