Opt centre de evaluare a pacienților cu Covid, în Timiș. Tulpina Delta e încă dominantă

covid

Județul Timiș se pregătește de viitorul val de coronavirus. Chiar dacă medicii spun că tulpina Omicron este foarte puțin prezentă, pentru ca lucrurile să n-o razna, vor fi înființate opt centre de evaluare a pacienților. Acestea nu au încă reguli, dar ele vor prelua, teoretic, mare parte din presiunea de pe sistemul medical.

Subprefectul cu atribuții de prefect Ovidiu Drăgănescu s-a întâlnit, joi, cu directorii de spitale din Timișoara, reprezentanți ai UPU, ai Serviciului de Ambulanță și DSP. „Întâlnirea a fost dedicată pregătirilor pentru valul 5 de coronavirus. Au fost prezenți managerii principalelor spitale din județ, respectiv reprezentanții UPU, SAJ, vor urma discuții cu medicii din domeniu și cu alte instituții din sănătate”, a declarat Drăgănescu. Conform subprefectului, vor fi înființate opt centre de evaluare în Timiș.

Acestea vor fi organizate, la Timișoara, la Spitalul „Victor Babeș”, Spitalul Județean, și la Spitalul CFR, respectiv la Spitalul Militar, la unitatea modulară de la stadionul CFR. În județ vor fi astfel de centre la spitalele din Lugoj, Sânnicolau, Deta și Jimbolia.

„Așteptăm norme de aplicare”

Încă nu se știe când vor fi deschise aceste centre și nici cum vor funcționa efectiv. Acestea structuri sunt special pentru pacienții care au fost deja confirmați cu Covid, dar au forme ușoare sau medii.

„Aceste centre sunt propuse să funcționeze în spitale. Vor veni bolnavii deja pozitivi, care sunt văzuți clinic de medicii de familie și sunt îngrijiți la domiciliu. Medicii de la centru vor analiza și vor face analize, dar și cercetare imagistică, radiografie pulmonară sau CT, în funcție de pacient. Pacienții vor primi, prin medicii de familie, rezultatele și, dacă e nevoie, alt tratament. Așteptăm norme de aplicare să știm cum să planificăm activitatea. Vor lucra medici specialiști la centre. În general, programul e până la ora 20, dar se poate duce la 24 de ore”, spune Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean.

În acest moment, în Timiș sunt 663 de paturi non-ATI și 54 ATI. Numărul lor poate fi crescut la 800, respectiv 80, potrivit lui Ovidiu Drăgănescu. Joi, 6 ianuarie, erau 14 pacienți la secțiile ATI, respectiv 66 confirmați 70 suspecți la secțiile normale.

Încă e dominantă varianta Delta în Timiș

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, spune că, după valul al cincilea, în România se va ajunge la imunitatea de grup. „Noi am făcut predicții pe baza a ceea ce e în Europa de Vest. În primul rând, prevenția e cea mai bună. Vaccinarea ar trebui să continue, poate să prevină formele severe și decesele (…) Oamenii să se testeze la primele semne. S-au identificat soluții, sunt și centrele de permanență, pot ajuta medicii de familie la formele ușoare, trebuie ca la spital să ajungă doar ce e grav (…) Nu putem să apreciem magnitudinea acestui val, din păcate nu știm câți au trecut prin boală. Facem apel la responsabilitate, cred că putem să depășim cu bine acest, sperăm, ultim val. O să atingem imunitatea de grup acum”, consideră acesta.

Potrivit lui Oancea, cel puțin la spitalul pe care îl conduce, noua tulpină Omicron încă nu a cauzat forme grave. „Încă în acest moment varianta Delta e dominantă. Dar în scurt timp această situație se va schimba”, a mai spus medicul.

DSP Timiș a anunțat oficial chiar joi un pacient infectat cu tulpina Omicron. Acesta are 18 ani, este de sex masculin, cu istoric de călătorie în Italia. El prezentat o formă ușoară a bolii care nu a necesitat spitalizare. Studiile făcute la MedLife au evidențiat anterior și alte cazuri.

About Post Author