Patru cazuri de Omicron, găsite la Timișoara. Încep să devină tot mai multe în România

sursa foto: news.sky.com

Aproape 40% din probele analizate în ultimele zile de cei de la MedLife provin de la cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Patru din cele 30 de cazuri au fost identificate la Timișoara.

MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive Covid-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron. Pe lotul de 85 de probe studiat zilele trecute, pe baza probelor alese aleatoriu din opt orașe mari, specialiștii MedLife au identificat 30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Probele cu noua tulpină sunt din București (14), Cluj (8), Timișoara (4) și Brașov (4).

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe Covid pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă”, a explicat dr. Dumitru Jardan, coordonator științific al studiului de secvențiere desfășurat de MedLife.

„Urmează o perioadă și mai dificilă”

Autoritățile române au anunțat, până acum, 92 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Identificarea celor 30 de probe cu tulpina Omicron din cele 85 studiate de MedLife în aceste zile s-a făcut prin pre-screening, dar a fost repetată pentru o siguranță mai mare cu două kituri diferite. Probele urmează să fie și secvențiate, pentru o confirmare de 100%, săptămâna viitoare. Nu există dubii că rezultatul va fi același sau foarte apropiat.

„Datele pe care le raportăm azi sunt cu adevărat îngrijorătoare. Sunt cel puțin doi factori care au influențat această creștere abruptă de cazuri. Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă. Pe de altă parte, sunt petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacțiune interumană crescută. Urmează o perioadă și mai dificilă. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele patru orașe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă. Cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a spus, la rândul lui, Mihai Marcu, președinte & CEO al Grupului MedLife.