Opera Română mai stă cu schele. Travertinul încă nu a sosit din Italia și vine și frigul

opera română

Șanse minime ca lucrările de la Opera Română să fie terminate în termenul contractual de 12 luni. La Timișoara încă nu a ajuns nici travertinul care trebuie montat. În plus, se face și frig.

Șantierul de la Opera Română – Palatul Culturii a început oficial la finele lunii octombrie 2019. Licitația pentru reabilitarea fațadei a fost câștigată de Alex Dia Construct, pentru suma de 4,64 milioane de lei, cu TVA. Durata asumată prin contract: 12 luni. În prima fază s-a lucrat la consolidarea clădirii, apoi au fost montate schelele pe fațadă. A urmat analiza travertinului, când a apărut prima surpriză.

„Era avizat să se refolosească travertinul existent. A fost aviz dat pe o anumită ipoteză, că trebuie păstrat în proporție de 70% cel puțin, sau nu mai știu, travertinul existent. Pentru asta, el trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize și apoi cel care se consideră că are și viabilitate trebuie pus la loc (…) Când s-a trecut la această operație, s-a constatat că, de fapt, tot se sfărâmă”, explica primarul Nicolae Robu. S-a cerut un nou aviz de la Ministerul Culturii, astfel încât lucrările să meargă mai departe.

Opera Română, de un an în șantier

S-au căutat apoi statuile de pe fațadă, însă, așa cum era de așteptat, n-a fost nimic de găsit. Și totuși, lucrările nu par să avanseze defel. Pe schele vezi rar picior de muncitor, iar montarea travertinului nu a început încă, deși finele lunii octombrie e foarte aproape.

„Se execută lucrările la fațadă, respectiv la tencuială, iar în zilele în care temperatura scade sub 10 grade Celsius nu se poate lucra. Travertinul va ajunge din Italia în 10 zile”, susțin acum reprezentanții PMT.

Temperaturi sub 10 grade Celsius nu prea sunt la Timișoara în această perioadă, decât noaptea, și asta doar de puțin timp. „Problema travertinului este rezolvată. Este contractat, nu este încă adus aici. Va fi adus pe măsură ce este nevoie”, declara, în luna iunie, primarul Robu. Au trecut patru luni de atunci, așa că, probabil, încă n-a fost nevoie să… fie terminată lucrarea.