Oana Stănescu e curatorul Beta 2024 – Bienala de arhitectură. De la Kanye West, la Timișoara

beta

sursa foto: https://www.exceptionalalien.com/

A cincea ediție a Beta – Bienala timișoreană de arhitectură are un curator care lucrează acum la New York și Berlin, dar care și-a început cariera în orașul de pe Bega. Oana Stănescu încurajează reevaluarea relației cu mediul construit și explorarea posibilităților de a crea spații urbane care pun în prim-plan sustenabilitatea.

Echipa de organizare a Bienalei timișorene de arhitectură Beta anunță numirea Oanei Stănescu în poziția de curatoare a ediției 2024. Arhitectă, designer, scriitoare și cadru universitar, cu o carieră excepțională de peste două decenii, influența ei asupra arhitecturii și designului contemporan este recunoscută peste tot în lume.

Născută în România, Oana Stănescu și-a finalizat studiile de arhitectură la FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și a acumulat experiență pe mai multe continente înainte de a-și stabili studioul în New York și Berlin. Cele mai recente lucrări remarcabile includ reabilitarea unui funicular de 500 de metri în orașul natal – Reșița, magazinele Off White ale lui Virgil Abloh la nivel mondial, precum și instalații cum ar fi Seriously Fun, la Muzeul de Artă Modernă din New York, Mutts, la Festivalul de muzică Coachella 2022, sau Fresa, la Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico Logroño 2023.

Oana Stănescu a predat și susținut prelegeri la Harvard, Columbia, Princeton, UCLA și la Architectural Association din Londra. Printre proiectele la care a lucrat se numără Plus Pool, din New York, dar și un… vulcan folosit de Kanye West într-un turneu.

Tema va fi anunțată la primăvară

„Suntem foarte bucuroși că Oana Stănescu se întoarce acasă în calitate de curatoare pentru viitoarea ediție a bienalei timișorene de arhitectură. Ambivalența sa locală-globală, expertiza, talentul și perspectiva unică cu siguranță vor potența capacitatea Beta de a funcționa ca o platformă extraordinară pentru discursul arhitectural și explorări la intersecția dintre artă, arhitectură, cultură pop, comunitate și natură”, spune Alexandra Trofin, coordonatoarea Beta.

„Sunt profund onorată, entuziasmată și nerăbdătoare, impresionată și emoționată în același timp. Trăim viețile noastre în limitele arhitecturii, ceea ce o face scuza perfectă pentru conversații sociale și culturale urgente, în special în poziția unică a României, cu proximitatea și distanță simultane față de vest”, a transmis, la rândul ei, Oana Stănescu.

Tema celei de-a cincea ediții Beta va fi anunțată în primăvara acestui an. Ultima ediție a Beta, desfășurată în 2022, a stârnit multe controverse în oraș, din cauza „liniei galbene” desenate pe trotuare și vizibilă încă, în unele locuri, după un an și jumătate, dar și din cauza instalațiilor neobișnuite.

About Post Author