Noul stadion si sala polivalentă de la Timișoara, promisiuni pentru mandatul 2020 / 2024

stadion

Două variante pentru nou stadion, dar sala polivalentă de 16.000 de locuri este încă la faza de studii. Președintele ales al CJ Timiș, Alin Nica, a fost deja de două ori la Compania Națională de Investiții.

În ianuarie, CNI a atribuit contractul pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru viitorul stadion al Timișoarei. Firma Lucian Simion Arhitectură SRL a câștigat licitația, cu o ofertă de 300.367 de lei, aproape la jumătate din valoarea estimată. Au fost selectate, spune președintele ales al CJ Timiș, Alin Nica, două variante pentru stadion.

„Acum două zile m-am deplasat la CNI, este a doua vizită de când am fost ales. Scopul a fost acela de a impulsiona și de a împinge înainte proiectul stadionului și cel al sălii polivalente din Timișoara. Proiectul stadionului este mai avansat decât sala polivalentă. S-a realizat studiul de prefezabilitate, iar din cele patru variante propuse de către specialiști au fost selectate două, care vor merge mai departe, în analiză, la faza de studiu de fezabilitate. Stadionul va avea 32.000 de locuri. Am solicitat conducerii CNI ca proiectanții să aibă în vedere ca operarea acestui stadion să fie cât mai ieftină”, spune Nica.

Studii și proiecte

Potrivit acestuia, studiul de prefezabilitate arată că investiția ar putea costa între 100 și 140 de milioane de euro. „Cele două variante selectate au valori una de 104 milioane și cealaltă de 111 milioane de euro. Sunt valori estimative. La faza de SF se va face o estimare un pic mai exactă, iar la faza de PT se va merge pe estimarea exactă”, a completat Nica.

Optimist, noul stadion de la Timișoara ar putea fi funcțional în 2024. De administrarea acestuia s-ar putea ocupa o firmă specializată, așa cum se întâmplă și în cazul altor arene faimoase din Europa. „Vrem să găsim un operator care să aducă evenimente acolo, să știe să le organizeze aceste elemente de infrastructură. Managementul privat este mai eficient decât cel de stat, iar noi să încasăm doar concesiune sau redevență. La fel cum există și în occident, la Allianz Arena sau stadionul Ajax. Vom vedea ce este mai avantajos”, mai spune președintele ales al CJ.

În ceea ce privește sala polivalentă, lucrurile sunt mult în urmă. Licitația de proiectare a fost scoasă la licitație în aprilie. Au fost depuse 12 oferte. În august s-a terminat doar evaluarea tehnică, așa că procedura este departe de a fi finalizată. „La sala polivalentă lucrurile sunt mai în urmă puțin. Sperăm că până la sfârșitul anului să avem și aici proiectantul selectat și poate chiar câteva variante de lucru pe care să le analizăm”, mai spune Nica. Documentațiile pentru sala polivalentă ar trebui finalizate în 180 de zile de la semnarea contractului.