22 ianuarie 2021

Noul stadion nu va avea acoperiș peste gazon. Mai e însă mult până acolo, întâi trebuie să avem SF

stadion

Stadionul „Dan Păltinișanu”

Sala Polivalentă și noul stadion de 32.000 de locuri ar trebui să fie administrate, la pachet, de o companie din străinătate, care are mai multă experiență. Mai e însă mult până atunci, pentru că ambele proiecte încă nu au ajuns în faza de studiu de fezabilitate.

Președintele CJ, Alin Nica, a fost, în ultima săptămână, la Compania Națională de Investiții, pentru a discuta stadiul în care se află două proiecte mult promise și mult discutate la Timișoara. Este vorba despre sala polivalentă și stadionul de 32.000 locuri.

„În cazul stadionului am selectat, din cele 4 variante propuse, 2 variante ce vor fi dezvoltate suplimentar în cadrul studiului de prefezabilitate. Ele vor intra în comisia tehnico-economică pentru aprobări, iar apoi se va trece la studiul de fezabilitate, care va dura până în trimestrul II din 2021. Urmează proiectare și execuție și sper ca până la toamnă să avem deja selectat un constructor. La sala polivalentă. în decembrie ar trebui să se selecteze oferta pentru studiu de fezabilitate, iar la anul să se treacă la proiect tehnic și execuție”, spune Nica.

Fără acoperiș peste suprafața de joc

Ambele variante acceptate pentru stadion prevăd spații de cazare de tip hotel, magazine sau intrări speciale, care să permită accesul cu autocare și autospeciale de mare capacitate, pentru a se putea aduce echipamente de scenă, în cazul organizării unor concerte sau al altor evenimente de această natură.

Un lucru esențial, din perspectiva șefului CJ Timiș, este găsirea unor soluții tehnice funcționale, care să nici nu coste enorm. S-a renunțat, astfel, la acoperișul retractabil care să acopere suprafața de joc. „Avantajul fără acoperiș este că gazonul nu are de suferit și nu trebuie protejat cu instalație de ultraviolete. Deci s-a renunțat la partea de acoperiș peste terenul de joc (…) Am solicitat să se prevadă un sistem de protecție a gazonului, pentru când se organizează evenimente culturale”, explică Nica.

Cele două obiective, la costuri estimate, fiecare, de peste 100 milioane euro, ar trebui administrate, la pachet, de o companie privată, preferabil din străinătate. „Solicitarea mea a fost ca proiectanții să gândească aceste două obiective pentru a găsi operatori cât mai experimentați care, de preferință, să opereze ambele obiective la pachet. Dorim să face acolo nu doar evenimente sportive, ci și culturale și de divertisment. În principal, în străinatate sunt cele mai bune exemple de operatori care știu să gestioneze cu succes astfel de investiții. Exemplele pe care le avem în România ne fac să credem că nu avem experiența necesară”, mai spune Nica.

Cum stăm, de fapt

Ce urmează? În cazul stadionului, după ce va fi întocmit studiul de fezabilitate, este nevoie de o hotărâre de guvern privind aprobarea investiției și alocarea banilor. Din acel moment, vechiul „Dan Păltinișanu” este la mâna CJ Timiș. „Putem începe atunci demolarea celui vechi. Dacă există hotărâre de guvern care aprobă noul obiectiv, avem temei legal să demolăm. Dacă totul merge conform planului și nu sunt întârzieri, estimăm că acest lucru se va întâmpla la vară”, a conchiș președintele CJ Timiș.

La Sala Polivalentă, CNI încă nu a atribuit contractul pentru „studiu prefezabilitate, studiu de fezabilitate și alte studii tehnice specifice aferente obiectivului de investiții «Construire Sala Polivalentă 16.000 locuri, Aleea FC Ripensia nr. 37 – 35»”: Licitația e pornită din luna mai și are 12 oferte. Suma maximă care poate fi plătită este de 1,1 milioane de lei, cu TVA.

În cazul stadionului, ordinul de începere pentru „elaborarea studiului de prefezabilitate, a studiului de fezabilitate și a altor studii de specialitate” a fost dat în ianuarie 2020. De toate se ocupă asociearea SC Lucian Simion Arhitectura SRL – SC Construcții Erbașu SA, care a câștigat licitația organizată de CNI.

1 thought on “Noul stadion nu va avea acoperiș peste gazon. Mai e însă mult până acolo, întâi trebuie să avem SF

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: