Noaptea Cercetătorilor, la UVT: știință pentru toți curioșii

noaptea cercetătorilor

Ultima zi din septembrie va însemna, la Timișoara, o nouă ediție a evenimentului denumit Noaptea Cercetătorilor. Vor exista și acțiuni organizate la școlile din Dumbrăvița și Ciclova Română.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual organizat în aceeași zi, simultan în peste 25 de țări din Europa. În acest an, el are loc vineri, 30 septembrie, su genericul U*Night. Programul Nopții Cercetătorilor include conferințe, experimente interactive, dezbateri și concursuri cu premii. Vor fi însă și pre-evenimente (23 septembrie, orele 11 – 12,30, la Școala Gimnazială din Dumbrăvița) și post-evenimente (6 octombrie, orele 11 – 12,30, la Școala Gimnazială din Ciclova Română).

Scopul principal al Nopții Cercetătorilor este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii, într-un cadru relaxat şi prietenos, dar și de a promova conștientizarea publicului în legătură cu problemele globale pe care știința încearcă să le soluționeze.

În program sunt incluse activități precum dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanță majoră privind economia circulară, schimbările climatice, orașe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural;, acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de media și grafică cu tematica „Schimbările climatice – pericole și oportunități“; science-cafe în Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara; experimente interactive, realizate la ExperimentariumTM.

Sunt așteptați mulți participanți

„În ultima săptămână din luna septembrie, toți cei interesați vor avea ocazia să participe la mai multe evenimente și experimente din sfera cunoașterii științifice, grupate în cadrul programului Nopții Cercetătorilor, în 30 septembrie. Edițiile anterioare au demonstrat o extraordinară curiozitate a participanților, astfel că anticipăm, și pentru această nouă ediție, participarea unui public numeros, de toate vârstele”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor – U*Night” este organizat la Universitatea de Vest, la Facultatea de Fizică și Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar (DRMP), în cooperare cu alte facultăți și departamente din UVT, la ExperimentariumTM, precum și cu ajutorul primăriilor Timișoara, Dumbrăvița și Ciclova Română. Proiectul beneficiază de finanțare din partea UE (grantul 101061610), în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie.

About Post Author