Muzeul științei și tehnologiei, deschis virtual la Politehnica Timișoara
Cum arăta celebrul calculator MECIPT? De ce e Timișoara un oraș al premierelor? La aceste întrebări, dar și multe altele vrea să răspundă Muzeul științei, „deschis” la Universitatea Politehnica.
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia a lansat Muzeul științei și tehnologiei informaționale. E un proiect care vrea să scoată în evidență premierele tehnice și științifice ale Timișoarei, promovând potențialul local şi regional în domeniul educației, științei. Muzeul digital interactiv al UPT poate fi accesat aici. El expune virtual echipamente cu valoare istorică, într-o combinație interactivă, cu informații și resurse media din arhivă, dar și de actualitate.
Vizitatorii pot descoperi premierele timișorene în domeniul tehnologiilor informaționale printr-o experiență care include simulări interactive digitale, imagini 360 de grade, video și 3D, și elemente de realitate virtuală, însoțite de texte informative despre istoria și tehnologia din spatele acestora.
Tururi virtuale și filme
Există, de asemenea, câteva tururi virtuale: Turul MECIPT (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara), primul calculator alfanumeric din România, Turul Tehnologiile Viitorului sau Turul Muzeelor de Știință și tehnologie din toată lumea. În secțiunea Multimedia pot fi găsite filme documentare și educative, unde utilizatorii pot descoperi informații despre tehnologii de ultimă generație și abordează subiecte precum inteligență artificială, roboți sau calcul cuantic.
Materialele digitale produse în urma proiectului vor fi încărcate pe platforma de date Timișoara 2021, care permite interconectarea cu date culturale de pe platforma europeană, crescând exponențial vizibilitatea acestora.
Muzeul digital interactiv UPT este coordonat de prof. dr. ing. Radu Vasiu, președintele Senatului UPT, iar la implementarea acestuia au contribuit ș. l. dr. ing. Silviu Vert, ș. l. dr. ing. Mugur Mocofan și drd. ing. Oana Rotaru, de la Centrul Multimedia UPT. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al CL Timişoara.