Murală de 20 metri pătrați, pe un perete de la „Ion Vidu”. Au lucrat la ea elevii din trei licee / FOTO

Murală

Timp de aproape trei luni, elevii de la trei licee din Timișoara au descoperit ceea ce s-ar putea numi spații interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au explorat, apoi au creat. Acum, toată lumea va putea vedea rezultatul muncii lor: o lucrare de artă murală / ceramică, de aproximativ 20 metri pătrați, realizată pe un perete de la Liceul de Artă „Ion Vidu”.

Elevii Liceului de Arte Plastic, ai Colegiului Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” au fost implicați, de la jumătatea lunii martie, în proiectul „Spații interdimensionale”, desfășurat de Asociația Artdendum cu sprijinul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Proiectul a debutat în 15 martie, cu ateliere de arhitectură la Liceul de Arte Plastice. Ulterior, atelierele au continuat implicând elevii de la Colegiul Național Bănățean și de la Liceul de Artă „Ion Vidu”. Elevii au aprofundat construcția „solidelor Platonice”, pe parcursul a cinci ateliere în care au învățat concepte de bază legate de geometrie. Tinerii au experimentat materializarea formelor geometrice prin lut și caolin și, ulterior, ghidați de designerul ambiental Mihai Caraghiaur, au descoperit cum pot folosi aceste forme în înfrumusețarea mediului din jurul lor.

„Proiectul pornește din zona experimentării personale spre medii clasice în domeniul artelor vizuale și performative trecând spre complexitatea inteligentei artificiale, compunând și descompunând forma. Totodată, proiectul comisionează acte educațional-artistice către elevi, aducând împreună arhitectura, sculptura, modelajul, noile media, arta contemporană, implicit construind un dialog cultural”, explică Horațiu Cristian Pavelescu, profesor la Liceul de Arte Plastice și manager de proiect.

În paralel cu parcurgerea conceptelor teoretice, elevii au fost participat la un atelier practic de implementare a noilor cunoștințe dobândite. Sub ghidajul unor artiști plastici profesioniști, ei au crat o lucrare de artă monumentală. Purtând numele „Spații interdimensionale”, lucrarea va rămâne expusă permanent la Liceul de Artă „Ion Vidu”. Vernisajul acesteia e programat vineri, 31 mai, de la ora 18.

***

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

About Post Author