Murală care… purifică aerul. Pe un perete al bibliotecii UPT

O lucrare de artă murală inedită a fost inaugurată marți la Timișoara. Poartă semnătura artistului Alex Baciu și… purifică aerul. Cel puțin așa susțin finanțatorii proiectului, care spun că vopseaua cu care a fost făcută murala are astfel de calități.

murală

Prima lucrare de artă murală din Timișoara realizată integral dintr-o vopsea purificatoare de aer a fost inaugurată marți. Lucrarea de 100 mp este în spatele Bibliotecii Centrale a Universității Politehnice, cu vedere spre Stadionul Știința. Ea poartă semnătura artistului Alex Baciu și face parte din campania de responsabilitate socială „Natura unui mulțumesc!”.

Pictura inedită, spun cei care au realizat-o, contribuie la îmbunătățirea calității aerului prin vopseaua Airlite. „Peretele devine un purificator natural, reducând nivelul de poluare al aerului la fel de eficient ca o pădure de 100 mp”. Vopseaua specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer”, transmit organizatorii.

Desenul creat de Alex Baciu este o interpretare a simbolului universal al reciclării – Banda lui Moebius – și lansează un îndemn de reconectare a omului modern la natură și de adaptare și modelare a societății după principiile acesteia pentru binele comun. „Natura unui mulțumesc!” este un demers de colectare selectivă a deșeurilor din 20 de mari centre comerciale.