MultipleXity: contract de proiectare de 600.000 de euro. Cel mai important proiect pentru TM2021 face un pas mic

multiplexity

foto: Arhivă

Peste 600.000 de euro – aceasta este valoarea contractului de proiectare pentru MultipleXity. Consilierii locali trebuie să aprobe, în viitorul plen, cuantumul premiilor de la concursul de soluţii cu tema Centrul pentru Artă, Tehnologie şi Experiment.

MultipleXity va fi „moștenirea” lăsată Timișoarei după anul 2021 și unul dintre puținele centre de artă, tehnologie și experiment din lume. Primăria Timișoara a semnat, în vară, contractul cu Ordinul Arhitecților din România, care a câștigat licitația pentru consultanța privind organizarea concursului de soluții. În termen de 240 de zile, trebuia anunțat cine va face efectiv proiectul.

Acum, consilierii locali vor trebui să aprobe, în viitorul plen, valoarea premiilor care vor fi acordate celor care au participat la concursul de soluții. Contractul de proiectare ar urma să se ridice la 2,98 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 623.000 de euro. „Câștigătorul concursului va fi invitat la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare (…) în vederea încheierii contractului de servicii de proiectare. Negocierea va avea ca subiect prețul și durata de execuție”, scrie în proiectul de HCL. Premiul al doilea este de 50.000 lei, cu TVA, iar premiul al treilea, de 35.000 lei.

Realizare în etape

MultipleXity nu va fi gata, evident, în 2021. Oricum, realizarea lui este programată în etape: din cei 6.500 metri pătrați, cam 2.500 ar trebui amenajați în acest an. „Evident că ne dorim cât mai repede să avem totul gata, dar realist vorbind știm că așa se pot întâmpla lucrurile. Vor fi activități creative, de interferență artă, știință, tehnologie (…) vor avea loc spectacole sincretice sau integrative puternic, vor fi experimente, pe de-o parte ale profesioniștilor, dar pe de altă parte și ale vizitatorilor. Vor fi și activități administrative, respectiv logistice. Astfel de centre sunt puține în lume și noi trebuie să îl facem astfel încât să fie plasabil pe paliere care există”, declara, la semnarea contractului cu OAR, primarul Nicolae Robu.

Nu va fi un muzeu

MultipleXity este principalul angajament pe partea de infrastructură culturală trecut în dosarul de candidatură al Timișoarei pentru 2021. El va fi construit în fostul spațiu al STPT, pe Bd. Take Ionescu. Vechile ateliere vor fi reamenajate, iar spațiul exterior va fi deschis publicului.

„Nu vrem să facem un muzeu. Nu că nu ar fi important, dar nu vrem să mai construim unul. Este foarte important să gustăm viitorul, să interacționăm cu ceea ce este în prezent, cu ultimele informații în ceea ce privește tehnologia. Expoziții interactive, un spațiu imersiv în care oricine vine poate să guste tehnologie, experiență, laboratoare în mod special care targhetează grupul de vârstă al elevilor și studenților, spații exterioare pentru relaxare ori evenimente, un bistro și aș mai putea să adaug o zonă comercială, o zonă de bibliotecă a materialelor, a elementelor din cadrul acestui spațiu”, explica, tot vara trecută, Dan Bugariu, cel care a coordonat proiectul.

About Post Author