25 ianuarie 2021

Mii de măști false, cumpărate de bune de Spitalul „Victor Babeș”. Oancea: Picau filtrele de la ele

măști

Măști teoretic super sigure, pentru personalul medical care tratează bolnavii de Covid, par a fi, în realitate, doar niște… textile. În jur de 14.000 măști achiziționate în această toamnă puneau în pericol viața medicilor și a asistentelor. Au fost anunțate și autoritățile.

Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” au descoperit joi peste 14.000 de măști de protecție care, de fapt, le puneau viața în pericol. „Am descoperit un lot de 14.475 de bucăți, care nu erau conforme. Erau fake, am înștiințat imediat autoritățile și le-am retras de pe secții. Am sesizat organele competente și așteptăm să vedem ce putem să facem cu aceste loturi. Vorbim de măști FFP3, o anumită marcă. Efectiv picau filtrele de la ele”, spune dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Spitalul „Victor Babeș” a cumpărat,în regim de urgență, în jur de 25.000 de măști. Mai mult de jumătate dintre ele nu pot fi folosite, deși, când au fost cumpărate, spitalul a primit toate certificatele de conformitate. „Din 25.000 de măști, să ai 12.000 neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic, inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2. Nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical”, a mai declarat Oancea.

„Erau amestecate măști bune cu măști care nu erau conforme”

Spitalul a anunțat autoritățile și a luat legătura și cu firmele de la care au fost cumpărate măștile. „Noi am înștiințat pe grupul de urgență de la nivelul județului poliția și DSP, care au trimis mai departe avertismentul. Am înștiințat inclusiv distribuitorii, ca unde au mai vândut să le retragă. O parte din măști erau conforme, deci, practic, erau amestecate măști bune cu unele care nu erau conforme”, explică directorul de la „Babeș”.

Specialiștii de la Timișoara și-au dat seama că este ceva în neregulă pentru că, folosind foarte des acest tip de mască, au realizat că filtrele care ar fi trebuit să-i protejeze se dezlipeau. „Din fericire, ne-am putut da seama că acel filtru pica foarte repede. Este greu de verificat dacă materialul este conform sau nu. Cam toate arată la fel. Ar trebui să fie o autoritate care să verifice aceste produse”, mai spune dr. Cristian Oancea.

Măștile au fost cumpărate de la trei firme din România, la prețul de 50 lei, cu TVA / bucată. Potrivit etichetelor, acestea ar proveni din Polonia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: