Medicina de familie, aproape în faliment. Protest la Timișoara

Medicii de familie

sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro

Medicii de familie ar putea să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă tarifele de decontare nu vor crește. În acest caz, ei vor acorda servicii medicale doar contra cost. Medicii de familie din Timișoara au protestat luni, în fața CJAS.

Medicii de familie și de ambulator din Timiș au protestat luni dimineață, în fața sediului CJAS, din cauza modului de finanțare a activității lor, propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. CNAS a publicat în transparenţă decizională valorile punctelor per capita și per serviciu – sumele decontate pentru fiecare pacient înscris în listă (în cazul medicilor de familie) și pentru fiecare serviciu medical oferit – în cazul medicilor de familie și al medicilor de ambulator. Valorile propuse sunt 7,7 lei – valoarea punctului per capita, 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie), 3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.

În medie, un serviciu medical este plătit cu 3 până la 7 puncte, ceea ce înseamnă că medicii vor acorda servicii decontate cu 10, 15 sau 20 de lei, mai puțin decât anul trecut. Practic, veniturile cabinetelor de medicină de familie și ambulator de specialitate vor fi reduse cu 30 – 40% față de 2023.

Situație sumbră în Timiș

„Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să intre în faliment. Cealaltă jumătate nu va rezista în situația în care numărul de pacienți va crește. Practic, punctele s-au înjumătățit Cabinetele au angajați, sunt asistentele noastre medicale, nu le putem scădea salariile. Cine va suferi? În primul rând, medicul care nu e remunerat, inflația ar 2 cifre, cresc taxele și impozitele. Prin această subfinanțare intrăm în faliment. Venitul va scăda cu cel puțin 30% pe medicină de familie și cu 27% per ambulatoriu de specialitate. Sunt segmentele medicale cele mai ieftine din sistem, interfața sistemului medical”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, dr. Mihai Iacob, președintele Societății Medicilor de Familie Timiș.

Pe de altă parte, Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că jumătate din medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate nu vor crește. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, a declarat, de asemenea, că o eventuală decizie va fi discutată și luată la nivel național.

About Post Author