Masterat în jocuri video, la Universitatea Politehnica

jocuri video

sursa foto: Unsplash / Florian Olivo

Cei care sunt pasionați de jocurile video au acum ocazia să învețe oficial despre acest domeniu. Universitatea Politehnica a înființat o nouă disciplină de studiu la masterat, „Game Development”.

Industria jocurilor video este în continuă expansiune, iar numeroși absolvenți de licență ai UPT au creat deja jocuri pentru examenele de finalizare a studiilor. Văzând acest interes sporit, Universitatea Politehnica a lansat un program de masterat, numit „Game Development”. Sunt disponibile 20 de locuri la buget și alte 15 cu taxă.

Programul de masterat „Game Development” este conceput special pentru pasionații de jocuri, care doresc să își dezvolte abilitățile într-un domeniu al industriilor creative. Masteratul se adresează nu doar absolvenților de specializări tehnice, precum Automatică și Calculatoare sau Informatică, ci și absolvenților din domenii precum Design sau Arte.

„Am ales acest mod de lucru, pentru că industria jocurilor este una a industriilor creative. Aici e nevoie și de cineva care are abilități de programare, dar și de mulți oameni care știu design, de tineri open minded care au idei pe care poate îi găsim la facultățile de arhitectură sau arte. Programul de masterat este deschis celor care vor să intre în această industrie. Interes există din partea studenților noștri, dar există interes și din partea companiilor care doresc să angajeze specialiști. În Timișoara nu este dezvoltat acest domeniu, însă avem deja semnale din piață că sunt firme care își doresc să vină în vestul țării dacă le oferim ceea ce își doresc cel mai mult: specialiști”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.

Sprijin și din străinătate

Prin intermediul acestui program de masterat, studenții vor avea oportunitatea de a explora diverse aspecte ale dezvoltării jocurilor, cum ar fi designul, grafica și animația, programarea jocurilor, sunetul și muzica în jocuri, testarea și evaluarea lor, precum și aspecte de gestionare a proiectelor în industria jocurilor video.

Cadrele didactice sunt de la mai multe facultăți ale UPT, însă sunt discuții și cu profesori de la universități din Europa pentru a veni să predea în România. De asemenea, profesorii vor colabora și cu foști absolvenți care au urmat cursuri de masterat în străinătate în domeniul jocurilor video.

„Pe lângă faptul că mulți studenți realizau jocuri pentru examenele de licență, am observat că unii își doreau să urmeze un program de masterat în acest domeniu, dar nu aveau alternative în România. Așa că alegeau universități din străinătate, din Olanda, Marea Britanie, care au cursuri actualizate în zona industriilor creative. Noi am luat legătura cu o parte din ei și ne bucură faptul că își doresc să vină alături de noi, ca voluntari, iar acesta este un câștig imens”, a încheiat Florin Drăgan, rectorul UPT.

About Post Author