Malaria, o boală care vă poate strica vacanțele. Cum vă puteți proteja

malarie

619.000 de oameni au murit, din care aproape 80% copii. 247 de milioane de cazuri noi de malarie. Sunt cifrele anului 2021 centralizate de Organizația Mondială a Sănătații. 25 aprilie este Ziua Mondială de luptă împotriva malariei.

Malaria este o boală infecțioasă provocată de Plasmodium, un grup de protozoare – paraziți. Aceștia ajung în organismul uman în urma mușcăturii țânțarului anofel. Boala se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, vărsături, urmate de insuficiență renală, colaps circulator, insuficiență cardiacă, comă și, în cele din urmă, deces.

În România, boala a fost eradicată în anii ’60, astfel că, în prezent, cazurile care sunt înregistrate provin „din import”. Mai exact, ele apar la persoane au călătorit în zone endemice unde există malarie: Asia, Africa, America Centrală și de Sud.

La nivel național, există o metodologie de supraveghere a malariei, care include definiții de caz, modalități de stabilire a diagnosticului, de raportare strictă a cazurilor de malarie, tratamentul ce se administrează, dar și chimioprofilaxie.

Ce trebuie să faceți înainte să plecați în vacanță

„Când vorbim de profilaxie, le recomand celor care merg în excursii în țări endemice, în vacanță sau în orice alt scop, ca măcar cu o săptămână înainte de plecare, să ia legătura cu un medic infecționist care va recomanda un tratament cu un medicament împotriva malariei. Administrarea acestuia va începe cu 7 zile înainte de deplasare, va continua pe perioada în care se află în zona endemică și încă 4 săptămâni după întoarcerea în țară”, spune dr. Ovidiu Roșca, medic primar infecționist Spitalul „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Există și măsuri individuale de protecție care includ folosirea unor creme sau soluții împotriva țânțarilor, îmbrăcămintea cu mânecă lungă, dar și utilizarea unor plase de țânțari, tratate cu insecticid, care ar trebui să protejeze patul din camera de dormit.

În România, toți cei care sunt diagnosticați cu malarie sunt internați în spital, unde li se administrează un tratamentul care este destul de agresiv. În 2021, în țara noastră au fost înregistrați 11 pacienți cu malarie, din care unul a murit. Ultimul caz de malarie a fost înregistrat la Timișoara în urmă cu câțiva ani.

About Post Author