Majoritatea în CL Timișoara, mai încolo. Fritz, „condamnat” să colaboreze cu Simonis, dar nu exclude PNL

cl timișoara

foto: Arhivă

Nu se va putea discuta de o majoritate în CL Timișoara, decât după ce Dominic Fritz își va prelua al doilea mandat de primar. Abia atunci USR va negocia cu PSD și cu PNL, pentru a-și asigura cvorumul necesar trecerii proiectelor. Lui Fritz îi lipsește exact un vot, la fel ca în 2020.

La CJ Timiș, PSD-ul lui Alfred Simonis a trimis PNL o propunere de protocol de colaborare, care ar trebui semnat de cele două partide, pentru majoritate. Împreună, au 22 de consilieri, așa că lucruril par rezolvate. La CL Timișoara, lucrurile stau altfel. USR-ul lui Dominic Fritz are 13 consilieri, ceea ce înseamnă că, exact ca în urmă cu patru ani, lipsește unul pentru o majoritate simplă.

În mandatul 2020 – 2024, aflat pe ultima sută de metri, majoritatea simplă a fost asigurată, în mare parte, cu votul lui Raul Ambruș, „dezertat” de la liberali, intrat între timp în PSD și numit ulterior subprefect. Teoretic, USR a fost aliat cu PNL, care a dat și un viceprimar, însă, în realitate, voturile necesare proiectelor important au venit de la PSD.

Comportamentul duplicitar al PNL – și la putere, dar și în opoziție – l-a nemulțumit pe Dominic Fritz, care, de luni bune, l-a lăsat pe „vicele” Cosmin Tabără aproape fără obiectul muncii. Asta nu înseamnă, totuși, că Fritz respinge categoric o viitoare colaborare cu PNL. Cel puțin teoretic.

Fritz: Nu suntem brelocul PNL

„Vorbim cu toate partidele, mai puțin cu AUR, partidul extremist. Oricum trebuie să colaborăm cu PSD, că a câștigat consiliul județean. (…) Nu este ceva ce se va decide acum, tocmai pentru că încă este incertă situația în PNL, dar bineînțeles că voi avea discuții serioase cu PNL. Am lucrat cu un viceprimar din PNL în ultimii patru ani, care nu mai are atribuții pentru că PNL s-a dovedit a fi un partener foarte volatil și nu mai vreau să pățesc așa. Exact această discuție o voi avea cu PNL și tocmai de aceea nu pot să exclud nicio colaborare cu PSD (…) Am făcut o campanie foarte clară împotriva PSD, un partid extrem de periculos când deține toată puterea, dar PSD la nivel local poate fi, este un partid democratic ales de timișoreni. De aceea nu este de ignorat și poate fi constructiv la nivel local. Și cred că peste tot în România, USR nu poate fi prizonierul PNL. Nu suntem brelocul PNL. Peste tot în România unde suntem aleși negociem cu partidele alese în consiliile locale, să vedem care sunt majoritățile care pot livra rezultate pentru cetățeni”, spune Dominic Fritz.

Noul consiliu local trebuie instalat până la finele lunii noiembrie și, între timp, partidele vor fi în campanie electorală pentru prezidențiale. Practic, afirmă primarul Timișoarei, până acum nu a avut loc niciun fel de negociere. „Nici nu am început negocierile. Am purtat discuții informale cu lideri din mai multe partide, sunt în contact și cu viitorii consilieri locali, dar nu a început un proces formal de negociere (…) Nu mă aștept ca din prima zi să avem majoritățile clare”, explică Fritz.

Colaborarea cu Simonis, corectă și constructivă

În ce parte va înclina balanța vom vedea. Un lucru e cert: colaborarea instituțională de până acum cu Alfred Simonis a fost de bun augur. „PSD atunci când este în opoziție, și în Timișoara este în opoziție, s-a dovedit la nivel local de a avea o abordare constructivă. Am spus-o și înainte: cu Alfred Simonis am avut o relație instituțională corectă de colaborare. Aș fi idiot dacă aș începe un război cu președintele CJ. E ales de timișeni și de aceea sunt condamnat să colaborez cu el indiferent din ce partid este”, a conchis Dominic Fritz.

În urma alegerilor din 9 iunie, CL Timișoara, care are 27 de membri, are următoarea componență: 13 consilieri de la USR, 11 de la alianța PSD – PNL (patru de la PSD și șapte de la PNL), respectiv trei de la AUR.

About Post Author