La indigo. USR, tot pe minus cu un consilier, ca să facă majoritate simplă în CL Timișoara

cl timișoara

foto: Arhivă

Cu aproape 42% din voturi, Alianţa Timişoara Unită (ATU) va avea 13 oameni în viitorul consiliu local. Acesta are în total 27 membri, așa că se repetă situația din 2020, când USR a vut nevoie de compromisuri majore pentru a-și asigura majoritatea. AUR duce trei aleși în CL.

Mai puține voturi pentru Alianța Timișoara Unită (ATU) la consiliul local, decât pentru candidatul acesteia la primărie, Dominic Fritz. În cifre, „scorul” a fost de 43.919 la 52.823. În practică, el se traduce prin faptul că ATU nu poate asigura majoritatea în plen, așa că totul va fi negociat la sânge.

S-a întâmplat așa și în 2020, când USR, tot cu 13 consilieri, și-a făcut majoritatea cu Raul Ambruș, plecat cu scandal din PNL și trecut, între timp, la PSD și numit subprefect. Ambruș și-a „vândut” cu atenție votul, așa că a obținut pentru apropiați ai săi diverse numiri în consilii de administrație al societăților din subordinea CL.

Cine va fi „Raul Ambruș” în mandatul 2024 – 2028 vom afla, probabil, la toamnă, pentru că, așa cum se știe deja, administrațiile locale vor funcționa într-o formulă nemaiîntâlnită până acum. Actualii primari, președinți de CJ și consilieri vor rămâne în funcții până în luna octombrie, când vor intra în pâine efectiv cei aleși în 9 iunie.

În procente, la CL Timișoara, ATU a primit 41,84%, alianța PSD – PNL – 34,76% și AUR – 10,35%. În număr de consilieri, după redistribuirea voturilor de la celelalte formațiuni care nu au atins pragul electoral, viitorul consiliu local va avea 13 membri ATU, 11 de la PSD – PNL și 3 de la AUR.

Cine sunt nominalizații pe cele trei liste

ATU: Paula Romocean, Ruben Laţcău, Rodica Militaru, Răzvan Negrişanu, Mihaela Paula Rusu, toți USR, Silvia Radoicovici – PMP, Farkas Imre – UDMR, Sorin Zaveliţă – Forţa Dreptei, Nicoleta Neculiţă, Ovidiu Merean, Sorin Povară, Larissa Mihală, Roberto Sebastian David, de asemenea USR

Alianţa PSD – PNL: Dan Diaconu (PNL), Sorin Ionescu (PSD), Cosmin Tabără (PNL), Simion Moşiu (PNL), Andra Lăpădatu (PSD), Adrian Lulciuc (PNL), Ioan-Alexandru Szatmari (PSD), Lorenzo Barabas (PNL), Silvia Chiţac (PNL), Roxana Iliescu (PSD), Alin Bătrân (PNL).
De remarcat că, dacă nu se retrage cineva, Ștefan Sandu (PNL) nu intră în consiliul local, din care a făcut parte din anul 2008

AUR: Ilie Sîrbu, Andreea Medişanu, Ştefan Corban

About Post Author