Mădălin Voicu, secretar de stat la Ministerul Culturii. S-ar putea ocupa și de TM2023?

mădălin voicu

sursa foto: www.nineoclock.ro

Două numiri la Ministerul Culturii, ambele de la PSD, niciuna care să aibă legătură cu viitoarea capitală culturală europeană. După o profesoară de chimie din Vrancea, numită subsecretar de stat, Mădălin Voicu este noul secretar de stat. Nu se știe care dintre ei se va ocupa de proiectul TM2023 sau va mai fi făcută o numire.

Ministerul Culturii are doi noi demnitari. În 4 ianuarie a fost numită subsecretar de stat Cristina Nedelcu, consilier local PSD în Focșani și profesor de chimie. În 6 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă l-a desemnat secretar de stat la Cultură pe Mădălin Voicu, numirea fiind publicată în Monitorul Oficial. Acesta revine pe funcție după ceva mai mult de doi ani, fiind scos din guvern în toamna lui 2019, când Ludovic Orban a devenit premier.

Mădălin Voicu, care va împlini în iulie 70 de ani, a fost deputat în mai multe legislaturi și a fost acuzat, în 2016, de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare de bani şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Anchetatorii susțineau că fondurile europene din două programe privind integrarea romilor ar fi fost folosite în alte scopuri decât cele declarate. Dosarul a fost întors de ICCJ la DNA.

Încă nu se știe cine se ocupă de TM2023

Interesant, pentru Timișoara, este care dintre cei doi se ocupa de proiectul de Capitală Europeană a Culturii. Ministerul condus de Lucian Romașcanu a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că a modificat OUG nr. 42/2019, privind Timişoara – Capitală Europeană a Culturii. Acesta ar fi doar primul pas spre eficientizarea mecanismului „pentru implicarea mai puternică a Ministerului Culturii”.

Din punctul de vedere al PMT, care este și principalul finanțator, structura care se va ocupa de tot ce înseamnă capitala culturală este Centrul de Proiecte. Asociația TM2023, prin care a fost depus dosarul de candidatură cu care s-a câștigat titlul, există în continuare și de la finele lunii ianuarie nu va mai avea director. Primarul Dominic Fritz nu dorește însă ca proiectul să fie gestionat prin asociație, deși, în același timp, este și președintele consiliului director.

Urmează să aflăm dacă Mădălin Voicu sau profesoara de chimie din Vrancea se vor ocupa și de TM2023 sau va fi făcută o altă numire în acest scop. În vacanța parlamentară ar urma să fie aprobată o ordonanță simplă, care să clarifice rolul pe care îl vor avea în acest proiect Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii.