Licitația de 105 milioane euro, din PNRR, pentru spitalul din Lugoj a fost anulată. Erori grosolane în ofertă

spitalul din Lugoj

foto: Arhivă

Început cu stângul pentru noul spital municipal din Lugoj, unde primăria s-a mișcat inițial repede și a lansat anul trecut licitația pentru constructor. Banii, 150 de milioane de euro, vin din PNRR. Licitația va fi însă anulată, după ce s-a constatat că firmele ajunse în faza de evaluare a ofertei depus au mințit pur și simplu!

Primăria Lugoj a obținut din PNRR o finanțare uriașă: 150 de milioane de euro, pntru construirea unui spital modern pentru comunitatea locală. Municipalitatea a plătit din banii proprii toată documentația pe baza căreia a primit banii și, pentru că avea totul pregătit, a putut să dea drumul licitației pentru găsirea unui constructor. Suma maximă oferită: 515,2 milioane de lei, cu TVA. Se întâmpla în iulie 2023, cu termen de depunere a ofertelor 30 august 2023. Procedura a fost supravegheată, la solicitarea Primării Lugoj, de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

Potențialii ofertanți trebuiau să îndeplinească mai multe condiții esențiale: cifra medie de afaceri pentru ultimii trei ani (2020, 2021, 2022) să fie minimum 200 milioane lei; ducerea la bun sfârșit, în ultimii 5 ani, a unui contract care a presupus realizarea unui spital în valoare de cel puțin 100 milioane lei; ducerea la bun sfârșit (a proiectării), în ultimii 5 ani, la nivelul a minimum 5 milioane RON (cumulat), în cadrul a maximum 5 contracte de proiectare de spitale.

„Caracterul nereal al documentelor prezentate”, în discuție

Au fost depuse două oferte: una din partea unei firme din Turcia, cealaltă din partea unei asocieri formate din două firme din România și una din Turcia. Ambele oferte au fost considerate conforme din punct de vedere tehnic, dar, la evaluarea din punct de vedere financiar, s-a constatat că s-a încadrat în valoarea estimată a contractului doar cea depusă asocierea de trei firme.

Ce s-a întâmplat mai departe? Claudiu Buciu, fost primar al Lugojului, în prezent consilier al primarului interimar, explică.

„Din păcate, asocierea nu a putut face dovada experienței similare solicitate. Mai mult, în ceea ce privește experiența în domeniul construirii de spitale, a depus documente prin care a încercat să inducă în eroare comisia de evaluare, respectiv a depus documente neconforme cu realitatea. Aceste documente au provenit de la societatea din Republica Turcia, dar au fost asumate pentru conformitate cu originalul de liderul asocierii. Certificarea pentru conformitatea cu originalul a documentelor prezentate a ridicat suspiciuni rezonabile că liderul asocierii are cunoștință despre caracterul nereal al documentelor prezentate”, spune Buciu.

Nu se poate pleca la drum „cu un ofertant incapabil și dispus să înșele”

Potrivit acestuia, firma din Turcia a adus documente cu erori grosolane de redactare, așa că a fost nevoie de lămuriri suplimentare, motiv pentru care au fost consultate baze de date oficiale din Republica Turcia, din SUA, dar și din România. „În consecință, și această ofertă a fost respinsă, iar procedura, din lipsă de oferte corespunzătoare, a fost anulată”, a mai anunțat Claudiu Buciu.

Licitația va fi relansată după 12 februarie, dată la care va fi adoptat bugetul local al Lugojului. „Un asemenea proiect nu poate fi tratat din punct de vedere electoral, în acest stadiu. Există voci care spun că poate ar fi trebuit să închidem ochii și că, astfel, în prag de alegeri, spitalul ar fi fost deja ridicat. Riscul de a porni la drum cu un ofertant care nu-și poate demonstra experiența similară nu poate fi asumat în mod responsabil. Este mai important să pornim la drum, într-un asemenea proiect, cu un ofertant solid, capabil și cu experiență similară dovedită fără dubii, decât să plecăm la drum cu un ofertant incapabil și dispus să înșele”, a conchis fostul primar.

Tot din PNRR urmează să fie construit, la Timișoara, un institut oncologic. În acest caz însă, licitația nici măcar nu a început.

About Post Author